Baltijas aktualitātes

No Barikadopēdija

Baltijas aktualitātes

Aizvakar Dauningstrītā 10 Lietuvas premjerministre K. Prunskiene tikās ar Lielbritānijas kolēģi M. Tečeri. Apvienotās Karalistes valdības galva K. Prunskieni uzņēma kā likumīgi ievēlētu lietuviešu tautas pārstāvi, taču nevis kā premjerministri. Paredzēto 45 minūšu vietā saruna ilga 80 minūtes. Pēc dialoga M. Tečere pazipoja, ka viņa esot noskaņota optimistiskāk nekā iepriekš. Gan K. Prunskiene, gan M. Tečere tikšanos novērtēja kā loti draudzīgu. K. Prunskiene norādīja, ka M. Tečere esot izteikusi pilnīgu atbalstu Lietuvas centieniem kļūt neatkarīgai no PSRS. Abas bijušas vienisprātis, ka vajag rast praktiskus risinājumus republikas neatkarībai, gan ievērojot, lai tie neapdraud Rietumu un Austrumu attiecības. K. Prunskiene tikās arī ar opozīcijā esošās leiboristu partijas līderi N. Kinoku.

Londonā K. Prunskiene sniedza intervijas vairākiem laikrakstiem. «Independent» žurnālistiem viņa paziņoja par Lietuvas gatavību rast kompromisu ar Maskavu dažos jautājumos, piemēram, militārās aizsardzības jomā. Lietuvas premjerministre norādīja, ka, viņasprāt, Lietuva neatkarību de facto spēšot iegūt līdz 1991. gada beigām. Cita starpā viņa sacīja, ka viens no «pamatakmeņiem» Rietumu piesardzīgajai nostājai Baltijas jautājumā esot maldīgais uzskats par iespējamo M. Gorbačova «nomainīšanu» radikālu pārmaiņu dēl Padomju Savienībā. Premjerministre atgādināja: ja blokāde turpināšoties lidz 25. maijam, būšot jāslēdz visas Lietuvas rūpnīcas.

Vakar Lietuvas premjerministre devās uz Parīzi, lai tiktos ar Francijas prezidentu F. Mlterānu.

Aizvakar Zviedrijas ārpolitiskā institūta vadītājs Būholcs paziņoja, ka V. Landsberģis neieradīšoties uz Baltijas semināru Stokholmā, kas paredzēts laikā no 21. lidz 22. maijam

Savukārt Lietuvas premjerministres vietnieks A. Brazausks atrodas desmit dienu ilgā oficiālā braucienā pa Šveici un VFR. Vizītes nolūks — saņemt no Rietumiem finansiālus aizdevumus un attīstīt tirdzniecības sakarus.

Trešdien no vizītes Savienotajās Valstīs atgriezās Igaunijas Augstākās Padomes priekšsēdētāja vietniece M. Lauristina. Vašingtonā viņa aicināja ASV kongresu internacionalizēt Baltijas jautājumu un apspriest to Eiropas drošības un sadarbības konferences ietvaros.

V. GAILĪTIS