Grūti pateikt.

No Barikadopēdija

Grūti pateikt, ko par to domā pats Mihails Sergejevičs, taču daudzi politiskie komentētāji viņa vizīti Lietuvā uzskata par vienu no svarīgākajām visu 1767 dienu laikā, kopš viņš atrodas pie PSKP stūres. Kuģi, kura nosaukums ir PSRS, M. Gorbačovs gandrīz bez grūtībām ir izvedis no stagnācijas ostas bangainajā pārkārtošanās jūrā, tikai, nav paguvis tam pa priekšu ar pilnu ātrumu palaist kuteri, vārdā PSKP. Pārbūves gaitā visa valsts, var teikt, mutuļo, bet partijā, vismaz līdz šim brīdim, ir samērā mierīgi.

Noticis Lietuvas Kompartijas XX kongress. Ziņa par tajā pieņemtajiem lēmumiem acumirklī sasniedza Maskavu, aplidoja visas republikas, par tiem uzzināja ārvalstu kompartijas. Mēs visi atceramies, cik elektrizēta atmosfēra valdīja 25. un 26. decembra PSKP CK plēnumā, kas bija speciāli sasaukts, lai apspriestu Lietuvas Kompartijas kongresa lēmumus. Tad arī tika nolemts, ka par visu, kas notiek Lietuvas partijas organizācijā un visā republikā, savām acīm jāpārliecinās, tas jāredz un jādzird PSKP CK locekļiem, valsts padomju orgānu vadītājiem, vārdu sakot, pēc iespējas lielākam cilvēku lokam.

Kopš nedējas sākuma Lietuvā uzturas divi PSKP CK Politbiroja locekļi, apmēram desmit PSKP CK locekļu, augsta ranga partijas un valsts darbinieki, zinātnes un kultūras darbinieki, sabiedriskie darbinieki. Pēc M. Gorbačova vizītes, kad būs noskaidrojusies viņa un citu augsto viesu attieksme pret stāvokli Lietuvas Kompartijā, var sagaidīt, ka PSKP CK izteiks savu nostāju jautājumā par LKP patstāvību.

Oficiālo novērtējumu acīmredzot dos PSKP CK plēnums. Aizsteidzoties priekšā, var teikt, ka plēnumu rīkot paredzēts februāra pirmajās dienās.

LTA