Paužot rīdzinieku gribu

No Barikadopēdija
[[CN19871118|]]

Kā zināms, ASV kongresmeņu grupa un antisociālistisku elementu saujiņa mēģina izmantot savtīgos nolūkos pseidovēsturisku dienu — 18. novembri. Kāda ir rīdzinieku attieksme pret šo akciju? Šādu jautājumu LATINFORM korespondents uzdeva Rīgas pilsētas izpildkomitejas priekšsēdētājam A. Rubikam.

— Rīdzinieki to novērtējuši kā rupju provokāciju, kas vērsta pret pārkārtošanās, atklātuma un mūsu sabiedrības tālākas demokratizācijas procesiem, teica A. Rubiks. Jautāsim: kam šī provokācija ir izdevīga? Atbilde būs viennozīmīga: tā ir izdevīga Rietumu reakcionārajām aprindām un pirmām kārtām militāri rūpnieciskajam kompleksam, ko biedē Padomju Savienības autoritātes palielināšanās pasaules arēnā un kurss uz saspīlējuma izkliedēšanu, ar kuru jārēķinās arī tā niknajiem pretiniekiem. Turpretim tā nepavisam nav izdevīga Latvijas iedzīvotājiem, pat tiem, kuri ar padomju varas nodibināšanos kaut ko zaudēja, lai gan tieši uz šiem nedaudzajiem cilvēkiem, uz avantūristiem, kas nespēj loģiski izprast mūsu zemē notiekošās pārmaiņas, uz nenobriedušiem jauniešiem, kam nav skaidras idejiskās nostājas un stingras dzīves pozīcijas, balstās spēki, kuri mēģina pie mums radīt nesaskaņas.

Rīdzinieki, tāpat kā visa latviešu tauta, ir sašutuši, ka Rietumos kāds grib lemt, kuras dienas viņiem jāatzīmē. Turklāt tur ne vien sacer scenāriju, bet arī prasa uzņemt «režisoru» — ASV prezidenta personisko pārstāvi. «Labvēļi» izliekas cīnāmies par «samīdītajām latviešu tiesībām». Taču viņu rīcība liecina pretējo. Ar sašutumu Latvijā uzņemts necieņas akts pret latviešu tautas pārstāvjiem, kas gribēja iesniegt ASV vēstniecībai republikās Augstākās Padomes paziņojumu, kurā izteikts protests pret ASV kongresa rezolūciju. Vēstniecībā vienkārši atteicās pieņemt suverēnas valsts augstākā varas orgāna deputātus. Tas aizskar latviešu nacionālās jūtas un ir apvainojums visiem republikas iedzīvotājiem.

Korespondents. Daudzajos republikas galvaspilsētas uzņēmumos, organizācijās, iestādēs un skolās notikušajos mītiņos rīdzinieki izteica pilsētas izpildkomitejai prasību sarīkot visas pilsētas protesta mītiņu un darīt visu, lai nepieļautu nacionālistiskas, antisociālistiskas pretpadomju akcijas. Ko pilsētas izpildkomiteja ir nolēmusi darīt?

— Pilsētas izpildkomiteja ievērojusi rīdzinieku vēlēšanos. 18. novembrī no pulksten 16.00 Latviešu sarkano strēlnieku laukumā varēs notikt pilsētas protesta mītiņš pret ASV iejaukšanos Padomju Latvijas iekšējās lietās, pret šķiriskā pretinieka ideoloģiskajām diversijām. Spriežot pēc saņemtajām ziņām, tajā piedalīsies vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku — strādnieki, zinātnieki, radošā inteliģence un skolu jaunatne.

Dabiski, ka šajā sakarā mums bija jāveic liels organizatoriskais darbs. Pilsētas centrā tiks daļēji slēgta satiksme, uz laiku grozīti vairāku tramvaju, trolejbusu un autobusu maršruti. Lai izvairītos no pārmērīgas cilvēku koncentrēšanās, centrā un Vecrīgā būs ierobežota arī gājēju kustība. Starp citu, šie pasākumi sabiedriskās kārtības nodrošināšanai pilnīgi atbilst starptautiskajai praksei. Mūsu pilsētas apstākļos tos regulāri izmanto, organizējot Oktobra svētku un Pirmā Maija demonstrācijas, kā arī kultūras un sporta masu pasākumus.

Runājot par provokatorisku akciju iespēju, jāteic, ka mēs esam pārliecināti, ka saprāts gūs virsroku. Bet tiem pilsoņiem, kas ļausies provokācijai, paši rīdzinieki parādīs viņu īsto vietu. Līdz ar miliciju pilsētas ielās un laukumos uzturēs kārtību tautas brīvprātīgie kārtības sargi.

 

LATINFORM