«Liesmojošais Baltijas ceļš»

No Barikadopēdija
LTF akcija

Pirms diviem gadiem Baltiju, PSRS un arī visu pasauli satricināja mūsu vienotība, mūsu ilgas pēc neatkarības, ko izteica ļaužu ķēde no Viļņas cauri Latvijai līdz Tallinai. To redzēja un par to dzirdēja pasaule. Toreiz mēs klusējot, rokās sadevušies, tai paudām, ka 1939. gada 23. augustā noslēgtais velnišķīgais Molotova-Ribentropa pakts ir atņēmis Baltijas tautām zemi, brīvību un daudzu tūkstošu dzīvības. Tā bija sēru diena.

Divu gadu laikā Baltija apvienojās. Mums, Latvijas tautai, ir 1990. gada 4. maijs un Neatkarības deklarācija — solis uz pilnīgu neatkarību. Mums ir sava Augstākā Padome, Ministru Padome. Taču priekšā vēl garš ceļš ejams līdz pilnīgi brīvai Latvijai.

Ar uguni kopš mūsu tēvutēvu laikiem brīdināja par draudošajam briesmām, lika būt tautai modrai. Tāpēc šogad 23. augustā mūsu Baltijas ceļā brīdināsim Latviju, Baltiju, Eiropu un visu pasauli, ka noziedzīgais pakts nav aizmirsts.

Pirmais ugunskurs iedegsies Viļņā pulksten 20 pie televīzijas torņa, kur izdzēstas daudzas lietuviešu dzīvības. Pēc tam tie iedegsies visā Lietuvā. Pulksten 20.15 uzliesmos ugunskuri Latvijā un 20.30 — Igaunijā.

Latvijā «Liesmojošais Baltijas ceļš» būs Bauskas un Rīgas rajonu, Rīgas pilsētas, Cēsu un Valmieras rajonu LTF nodaļu pārziņā. Ar Bauskas nodaļu «Baltijas ceļā» kopā būs Jelgavas, Dobeles, Liepājas rajona un pilsētas, Ventspils, Saldus un Kuldīgas rajonu nodaļas. Rīgas rajona nodaļa savā ceļa posmā būs kopā ar Jūrmalas, Talsu un Tukuma nodaļām, par lielu ceļa posmu atbildēs VEF Tautas frontes nodaļa.

Cēsu rajonā «Liesmojošajā Baltijas ceļā» pulcēsies Ogres, Aizkraukles, Jēkabpils, Daugavpils, Krāslavas un Preiļu rajona nodaļas. Valmierieši, tāpat kā 1989. gadā, būs kopā ar Strenču, Smiltenes, Valkas, Limbažu, Alūksnes, Balvu, Rēzeknes, Ludzas, Gulbenes un Madonas rajonu ļaudīm.

Ugunskuru vietas ik pa puskilometram tiks atzīmētas uz ceļa apmales, norokot velēnas un ievērojot ugunsdrošības noteikumus. Akcijas laikā par ikvienu ceļa posmu atbildīga būs attiecīgā rajona nodaļa. Pēc ugunskuru izdegšanas ceļa apmales tiks sakoptas, novācot izdegas un atliekot atpakaļ velēnas.

 

Drosma Blagoveščenska, 

LTF Koordinācijas centra vadītāja

 

P. S.Sekojiet notikumiem un tiem informācijas avotiem, kas vēl darbojas.