Applūdīs? Neapplūdīs?

No Barikadopēdija

Ziņas no Jēkabpils

Šie divi jautājumi nodarbināja visus tos Jēkabpils iedzīvotājus, kuru mājas atrodas Daugavas krastos. Jau vairākas dienas Jēkabpilij un tās rajonam draud plūdi. Apdraudētas ir daudzās privātmājas, kolhozu un valsts īpašumi. Vēl pārāk dzīvā atmiņā ir iepriekšējie plūdi, kad mājas atgādināja mēbeļu pilnus akvārijus, bet fermas — kaut ko vēl šausmīgāku.

Šogad iedzīvotāji gan ir laikus brīdināti par draudošajām briesmām, sak, gatavojieties uz visu! Pilsētas radio regulāri ziņo par ūdens līmeņa svārstībām. Vakar pa tālruni sazinājāmies ar Jēkabpils pilsētas izpildkomiteju, kur informāciju par stāvokli pilsētā un rajonā sniedza Modris Sviklis, apvienības «Lauktehnika» arodbiedrības priekšsēdētājs:

— Rajonā ir izveidota plūdu komisija, tās priekšsēdētāji mainās ik pēc katrām 12 stundām. Šobrīd šīs komisijas priekšsēdētājs esmu es. Patlaban (pulksten 14) ūdens līmenis Daugavā ir pacēlies par 7,13 metriem. Nepārtraukti notiek līmeņa svārstības, nu jau gan divas stundas nekas nemainās.

Plūdu komisija ir noorganizējusi diennakts dežūras. Nepārtraukti dežurē 6—7 mašīnas un 10—12 cilvēki. Esam jau evakuējusi 67 cilvēkus, sniedzam palīdzību visiem, kas to lūdz. Cik man zināms, arī agrofirma «Daugava» un kolhozs «Ļeņina karogs» ir evakuējuši vairākas fermas.

— Kādas ir prognozes?

— Diemžēl prognožu nav nekādu, jo nezinām, kas notiek Daugavpils pusē, kas «nāks» no Daugavas augšteces. Izpildkomitejas rīcībā nav pat helikoptera, tāpēc darbs ir ļoti apgrūtināts. Un man atliek tikai piebilst — kā jau katru gadu. Galu gala, nevienam taču nav noslēpums, ka Jēkabpils applūst un, cik zināms no prognozēm, applūdīs ari turpmāk. Kāpēc gan mūs tik ļoti uztrauc kārtējie plūdi kādā no Indijas štatiem, bet tik maz uzmanības republikas vadība joprojām pievērš «kārtējai» mūsu pašu republikā notiekošajai -stihiskajai» nelaimei?

Ar Jēkabpili sazinājās I. ZVĪDRE