Ziņas no Lietuvas

No Barikadopēdija

18. maijā Lietuvas Republikas premjerministre Kazimiera Prunskiene Maskavā apmeklēja Norvēģijas un Lielbritānijas vēstniecības, pēc tam sekoja tikšanās ar ASV Valsts sekretāru Dž. Beikeru.

Šajās sarunās abi skāra politiskas problēmas, nemaz nerunājot par ekonomiku. Beikers atzinās, ka pārrunās ar Gorbačovu daudz laika bija veltīts Lietuvas jautājumiem. Beikers uzsvēra, ka ASV Lietuvas problēmu uzskata par starptautisku, nevis par PSRS iekšējo jautājumu. Taču ASV nevar norādīt konkrētus ceļus, kā Lietuvai iziet no konflikta ar PSRS. Tas ir atkarīgs tikai no tiem lēmumiem, kurus pieņems Lietuva.

18. maijā uz mītiņu, helikopteriem izplatot skrejlapas, aicināja PSRS pilsoņu komiteja. Kā ziņo šā mītiņa organizētāji, tajā piedalījās ap 20 000 cilvēku, kuru galvenā prasība ir — nost ar Lietuvas valdību! Pēc V. Landsberģa aicinājuma, lai neatkārtotos Latvijas un Igaunijas varianti, aizsargāt Augstāko Padomi ieradās divreiz vairāk cilvēku, nekā piedalījās pretvalstiskajā mītiņā.

Kopš 18. maija nestrādā abi Ignalinas AES reaktori. Uz beigām iet arī TEC rezerves, tāpēc Lietuvā pašreiz ir normēts elektrības patēriņš.

16. maijā sakarā ar blokādi bez darba Lietuvā bija 11 000 cilvēku. Neiegūtas pelņas apmērs — 40 milj. rubļu. Pilnīgi nedarbojas četras cukurfabrikas, Klaipēdas kartona un celulozes kombināts, Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca.

Sākot ar 18. maiju, Lietuvas Republikas Augstākās Padomes ēku visu diennakti apsargā brīvprātīgie kārtības sargi.

Ungārijā 19. maijā miris Lietuvas skulptors Rimants Daugintis, kurš mēģināja sadedzināties uz PSRS un Ungārijas robežas. Viņa mirstīgās atliekas nogādā uz Lietuvu.

19. maijā, kad Lietuvas AP apsprieda K. Prunskienes vizītes rezultātus Maskavā, Viļņā, Neatkarības laukumā, pulcējās lietuvieši uz mītiņu, atbalstīdami 11. martā pieņemto deklarāciju. Uz Prunskienes jautājumu, kādēļ tiek bloķēta Lietuva, Rižkovs atbildējis, ka tā nav blokāde, bet tikai piemērs, kā dzivos Lietuva bez gāzes un naftas.

Kauņā helikopteru teritorijā pēc komandas: «Stāti šaušu!» divi tur iemaldijušles vidusskolnieki metās bēgt. Uz viņiem tika raidītas 30 lodes. 17 gadus vecais Andrus Serpetis nošauts bēgot 2,5 km attālumā no teritorijas lode ievainoja Ingridu Kaltiņieni un Aļģirdu Siņicki. Šo gadījumu izmeklē kara prokuratūra.

  • * *

Leņingradā darbu uzsākusi Lietuvas atbalsta komiteja.

  • * *

Klaipēdas ostā pietauvojušies PSRS jūras kara flotes kuģi. Ziņas no LietuvasVai tam ir kāds sakars ar naftas piegādes bloķēšanu no jūras puses — to rādīs laiks.