Baltijas Padomes paziņojums

No Barikadopēdija

Baltijas Padome konstatē, ka Augstākās Padomes vēlēšanās visās trijās Baltijas republikās pārliecinošu uzvaru guvuši kandidāti, kas iestājas par valstisku neatkarību. Tas apliecina, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautas ir stingri izteikušas savu gribu sasniegt vienotu mērķi — savu valstu neatkarību.

Tāpēc Baltijas Padome uzskata, ka jebkuri iekšēju vai ārēju spēku mēģinājumi pārtraukt demokrātiskos un parlamentāros procesus pilnībā tiks vērsti pret Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautu gribu.

Baltijas Padome aicina Padomju Savienības valdību izbeigt pret Lietuvu vērsto darbību — mēģinājumus iebiedēt to ar militāru spēku un izdarīt spiedienu, kā arī musināt tās pilsoņus uz Lietuvas valsts likumu pārkāpšanu — un sākt konstruktīvas sarunas starpvalstu līmenī.

Baltijas Padome Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautas kustību vārdā aicina visas demokrātiskās sabiedriskās kustības un partijas visādi atbalstīt Baltijas tautu centienus mierīgā parlamentārā ceļā atjaunot pilnīgu valstisko neatkarību.

Baltijas Padomes vārdā:

 

Killo Arjaks, Marts Tarmaks, Dainis Īvāns, Ivars Godmanis,

Jānis Dinevičs, Vītauts Landsberģis, Virgīlijs Čepaitis,

Romualds Ozols, Mečis Laurinks, Broņus Kuzmicks.

Viļņā 1990. gada 24. martā