Lietuva nepaliks vientuļa

No Barikadopēdija

Vakar mums no Viļņas zvanīja Latvijas Tautas frontes Domes valdes pilnvarotais Lietuvas Augstākajā Padomē — Romualds Ražuks. Lūk, ko viņš pastāstīja: no draudiem par ekonomisko blokādi PSRS valdība pārgājusi pie tās īstenošanas. 18. aprīlī pīkst. 21.35 tika pārtraukta jēlnaftas piegāde Možeiķu naftas rūpnīcai, bet 19. aprīli plkst. 11 gāzes piegāde apvienībai «Lietuvas gāze» tika samazināta līdz 15,7 procentiem no līdzšinējā apjoma. Tas tagad tik tikko nodrošina iedzīvotāju vajadzības un komunālo jomu. Lietuvieši ir norūpējušies. Šīs blokādes mērķis acīmredzot ir sēt nemieru tautā.

Vakar parlamentā darbs turpinājās patstāvīgajās komisijās. Vienlaikus Ministru Padomē notika valdības sēde, kuras mērķis bija izstrādāt pasākumu kompleksu, kā maksimāli var ietaupīt esošo degvielu. Aizvakar premjerministre K. Prunskiene un ārlietu ministrs A. Saudargs izlidoja uz Oslo, pēc tam viņi dosies uz Kopenhāgenu, lai vienotos par iespējamo jēlnaftas iegādi. Kā paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs L. Ašmonts, pašreiz Lietuvā naftas pietiekot nedēļai. Šajā sakarā prātā nāk Augstākās Padomes priekšsēdētāja Vītauta Landsberģa preses konferencē sacītais: «Dusmīgs cilvēks cenšas sist pats sevi.»

18. aprīlī Lietuvas Republikas Augstākā Padome pieņēma atbildes vēstuli M. Gorbačovam, kurā pauž domu, ka Lietuva ir ar mieru sniegt roku Maskavai, apsolot nepieņemt jaunus politiskus lēmumus un likumus līdz 1. maijam un gaidot dialoga sākumu. Taču atbildes vietā centrs sāk īstenot ekonomiskās sankcijas.

Tomēr Lietuvas ekonomikas graušana izolētā veidā nav iespējama. Ja darbu pārtrauks Lietuvas tekstilrūpniecības uzņēmumi, tad apstāsies arī šūšanas fabrikas Krievijā. Tas pats attiecas uz elektromotoru un krāsu televizoru ražošanu.

Un tomēr varu paziņot arī patīkamu vēsti. Mani ļoti iepriecināja Ļeņingradas pilsētas padomes deputāta S. Piligina uzstāšanās Lietuvas Augstākajā Padomē. Viņš paziņoja, ka 18. aprīlī Ļeņingradas padome ir nolēmusi: ja Maskava turpinās blokādi pret Lietuvu, Ļeņingradas padome nodrošinās dažāda veida ekonomiskos sakarus ar Lietuvu. Ir izveidota pat īpaša komisija, kuras mērķis ir parakstīt līgumus par pārtikas un citu preču piegādi Ļeņingradai pret attiecīgu apmaiņu pret Ļeņingradas ražojumiem. Šis fakts vieš cerības, ka Lietuvas Republika ekonomiskās blokādes laikā nebūs vientuļa.

Romualdu Ražuku uzklausījusi

ANDRA MANGALE