Ziņas no Igaunijas

No Barikadopēdija

LTF informācijas centrs, apkopojis ziņas par notikumiem Igaunijā, paziņo, ka pēc divu nedēlu ilga pārbaudes laika darbu uzsācis naftas atkritumu dedzināšanas cehs, kas ir pirmais šāda veida uzņēmums Padomju Savienībā. Cehā strādā tikai 8 operatori ar Čehoslovakijā ražotām mašīnām. Šis cehs ievērojami uzlabos ekoloģisko situāciju Igaunijā, jo agrāk šāda veida atkritumi tika izgāzti Lagujas ezerā un citur.

Ar 1990. gada 24. decembri Igaunija plāno pāriet uz savu valūtu — kronām un sentiem. 12. aprīli tika noslēgts ligums igauņu naudas zīmju iespiešanā, kas izmaksās 2,5 miljonus dolāru. Tiks nodrukāti 100 miljoni naudas zimju, kuriem Tallinā jābūt 15. decembrī. Politisku apsvērumu dēl tiek turēta slepenībā valsts, kura uzņēmusies veikt šo naudas zīmju drukāšanu.

Noslēgts ekonomiskais līgums starp Baltijas valstīm, kurš būs spēkā līdz 2000. gadam.

Tallinas varietē bārā «Tallina» šampanieša pudele maksā 28 rubļus, bet koņjaka — ap 100 rubļu. Tas noticis saskaņā ar pavēli, kurā teikts, ka eksperimenta veidā atsevišķos Tallinas bāros un restorānos var tikt paceltas spirtoto dzērienu cenas pēc pašu bāru un restorānu noteiktajām cenām. 90% no inākumiem nonāks pilsētas budžetā.

Igaunijas Augstākās Padomes lietvedības vadītājs Pohlaks atbildējis interesentiem, ka Igaunijas AP deputātu mēneša alga ir 500 rbļ., pastāvīgo komisiju priekšsēdētājiem — 600 rubļu, AP vadītāja vietniekam — 700 rubļu, AP vadītājam (spīkeram) — 800 rubļu, bet AP priekšsēdētājam — 900 rubļu. Papildus tam visi deputāti saņems 100 rubļu mēnesi kā kompensāciju tiem tēriņiem, kas saistīti ar deputāta darbu. Šāda darba algas sadale notika pēc principa, ka deputāta algai jābūt caurmērā divas reizes lielākai par vidējo darba algu valstī.

Pagaidām vienīgās privātās viesnīcas Igaunijā, kas atrodas Tartu, diennakts cena ir 25 rubli. Šajā samaksā ietilpst ari brokastis, somu pirts un kamīna zāles lietošana. Tās īpašnieks Rems Rohtla paskaidrojis, ka šī viesnīca pagaidām uzskatāma par kooperatīvo. Viesnīcā pagaidām ir divas divvietīgas istabas, taču drīzumā numuru skaits paplašināsies.

Jau tagad 29 pasaules valstis vēstules vai pakas var nosūtīt ar «starptautiskās ātrās palīdzības dienesta» palīdzību — «Express Mail Serviss». Tallinā šis serviss darbu uzsācis kopš 1990. gada 1. februāra. Šī servisa filiāles ir arī Maskavā un Ļeņingradā, bet sagatavošanas stadijā — ari Rīgā un Viļņā. Samaksa par pakalpojumiem notiek rubļos. Firma garantē sūtījumu nogādi 5 diennakšu laikā, bet uz Somiju un Zviedriju — diennakts laikā. Vēstules vai pakas nosūtīšana maksā caurmērā 30—40 rubļu.

LTF INFORMĀCIJAS CENTRS