Balsosim par brīvību!

No Barikadopēdija

Latvijas iedzīvotāji, mātes! Latvijas visu tautību bērni! Ir pienācis pats nozīmīgākais Latvijas vēstures pēdējā pusgadsimta brīdis. Klāt mūsu saprāta, nacionālās saskaņas un vienotības pārbaudes diena. Pienācis laiks, kad pavisam noteikti jāizšķiras starp pagātni un nākotni, starp nebrīves sistēmu un brīvību. Kad jāizšķiras MUMS PAŠIEM.

Gadu desmitus ilgi mēs visi kopā esam pavadījuši beztiesiskumā, pazemojumos, nabadzībā un postā, kas tikai vairojies un padziļinājies. Mēs esam bijuši bezspēcīgi partokrātijas, nomenklatūras un varas aparāta diktatūras priekšā. Gadu desmitiem ilgi esam baroti ar pasaciņām par gaišu un brīnišķīgu nākotni, bet mūsu darba augļus dalījuši tikai šīs sistēmas varenie. Arī tagad, vēlēšanās, viņi iziet cīņā tikai par savu privilēģiju, totalitārās Latvijas saglabāšanu. Viņi biedē, maldina un šantažē. Viņi sanaido Latvijas iedzīvotājus. Viņi alkst mūsu ķīviņa, apjukuma, sašķeltības. Viņi iemācījušies kliegt par cilvēku tiesībām un brīvībām, taču patiesībā domā tikai par savas neierobežotās varas tiesībām un savas patvaļas brīvību.

«Rīgas Balsī» publicētajā PSKP Rīgas komitejas kandidātu sarakstā lasāmi gandrīz tikai konservatīvo partiju vadītāju, atvaļinātu un ierindā esošu ģenerāļu, pulkvežu, pazīstamu stagnātu un staļiniešu vārdi. Tiek atbalstīts pat slavenais «vēsturnieks» Jānis Dzintars (Klucis). Savukārt anonīmajā laikraksta «Sovetskaja Latvija» sarakstā Rīgas «partkoma» kandidātiem pievienoti visi pārējie LTF pretkandidāti, ieskaitot Juri Bojāru, ieskaitot arī vairākus cienījamus lauku «raikomu» sekretārus un saimniecību vadītājus, rūpnīcu direktorus. Zīmīgi, ka «SL»sarakstā ir 26 kompartijas funkcionāri, 77 ražošanas, lauksaimniecības un izpildvaras struktūrvienību vadītāji, 14 PSRS bruņoto spēku pārstāvji, 8 Vissavienības izglītības iestāžu mācībspēki, pāris bijušie un esošie čekisti, pāris miliči un inženieri un … neviena strādnieka, neviena radošās inteliģences pārstāvja. Tātad —  savienība ar jebkuru, ja vien viņš ir pret Tautas frontes vēlēšanu sarakstu. Loks ir noslēdzies. Izvēle kļūst pavisam vienkārša. Vai nu konsekventi par Tautas fronti, par VISU tās sarakstu, vai par totalitārisma un partijas autoritārisma nostiprināšanu Latvijā.

Šīs vēlēšanas ir pēdējā stagnātu iespēja pagarināt savas valdīšanas termiņu. Nepieļausim to! Nepieļausim partokrātijai un viņu sabiedrotajiem vēl piecus gadus mūs vazāt aiz deguna.

Ir pienācis Latvijas likteņa pagrieziena brīdis. Brīvības vārds pārlidojis pār Latviju, un brīvības gars pārņēmis cilvēku sirdis. Austrumeiropas demokrātiskā revolūcija no Lietuvas puses tuvojas arī mums. Brīvības krāsas iezaigojušās Latvijas debesīs. Vēl var savilkties mākoņi, nograndēt pērkons, tomēr tikpat nenovēršama kā diena šķiet Latvijas valsts demokrātija un neatkarība. Bet mēs, latvieši, Latvijas lietuvieši, krievi, igauņi, ukraiņi, poļi, ebreji, baltkrievi, moldāvi… jau šodien varam kļūt par jaunas Latvijas pamatu veidotājiem un to stabilitātes garantētājiem. Visupirms jau — balsodami par demokrātiju un savām pilsoņu tiesībām, balsodami par savas nākamās valsts politisko un etnisko stabilitāti, ko mums nav spējusi un nespēj dot vecā sistēma, balsodami par to, lai Latvija atgrieztos pie civilizētas valsts ekonomiskajām un sociālajām tradīcijām. Balsodami par Latvijas pilsoņu nacionālo harmoniju un vienotību. Balsodami par Latvijas demonopolitizēšanu, demilitarizēšanu, izglītību, kultūru, par Latvijas dabas un kultūrvides glābšanu.

Tieši par to Latvijas parlamentā ir gatavi cīnīties Latvijas Tautas frontes deputātu kandidāti.

Latvija ir nedaudz mazāka par Austriju, bet lielāka par Nīderlandi, Dāniju, Šveici, Beļģiju. Latvijā ir tāda pati daba un tādi paši dabas resursi. Tādi paši iedzīvotāji, kas alkst pēc cilvēciskas dzīves. Tomēr Latvija ir nabagāka un nebrīvāka par visām nosauktajām un nenosauktajām Rietumeiropas zemēm.

Vai mēs to esam pelnījuši?

Taču Latvija var būt pavisam citādāka nekā šodien. Visu tautību Latvijas iedzīvotāji ar savu darbu, prātu un uzticību brīvības idejai ir spējīgi to pārveidot un atgriezt Eiropā. Tāpēc darīsim to jau rīt! Būsim vienoti pie vēlēšanu urnām!

Balsosim par Brīvību, balsosim par nākotni, ticēdami un uzticēdamies cits citam.

Lai Dievs mums palīdz šai atbildīgajā brīdī un dienā!

DAINIS ĪVĀNS