Par Lietuvas patstāvīgās KP CK attieksmi pret presi

No Barikadopēdija

SARUNA AR PATSTĀVĪGAS LKP CK PRESES SEKTORA VADĪTĀJU AĻĢIMANTU SEMAŠKU

«Latvijas Jaunatne»:

— Kā Jūs raksturotu LKP CK un masu informācijas līdzekļu vadītāju attiecības?

— Centrālkomitejā strādāju tikai gadu. Līdz tam biju Viļņas vakara avīzes redaktors.

Mūsu galvenais uzdevums šā gada laikā bija demontēt veco partijas komandējoši administratīvo attieksmi pret presi.

Pirmkārt, centāmies iemācīt redaktoriem šķietami vienkāršu patiesību — ja reiz cilvēks atrodas redaktora amatā, viņam nav jānāk uz CK saskaņot katru sīkumu. Viņš pats ir redaktors un izlemj, ko publicēt un ko ne. Savukārt mēs vērtējam nevis atsevišķas publikācijas, bet gala rezultātu — to, kas «ieiet avīzē». Un tieši tendenci! Tendenci, nevis atsevišķas publikācijas!

Par tām mēs diskutējam, tās mēs apspriežam, bet nepārmetam un nevienu nesodām. Līdz pagājušā gada vasarai reizi mēnesi rīkojām redaktoru apspriedes, tagad tās notiek vēl retāk, taču, protams, iepazīstinām redaktorus ar savu viedokli.

— Vai jūs pats rakstāt?

— Jā, mēs ar Mindaugu Melešku, tuvāko kolēģi, abi nākam no rakstošo žurnālistu aprindām. Mindaugs pirms darba CK vadīja Šauļu rajona avīzi. Tātad, piemēram, decembrī vien par preses lomu sabiedrības atjaunotnes procesā esmu publicējis divus apjomīgus rakstus — žurnālā «Komunists» un avīzē «Tiesa».

Mēs atbalstām jaunu preses Izdevumu veidošanu. Kopš abi ar Mindaugu strādājam KP CK preses sektorā, ir parādījušās apmēram piecdesmit sešdesmit jaunas avīzes, kas tiek iespiestas LKP CK izdevniecībā, citās tipogrāfijās.

Mana pārliecība ir tāda — jo vairāk ir preses izdevumu, jo precīzāk tiek atspoguļota sabiedriskā doma.

Tiek nodrošināts reāls viedokļu plurālisms. No tā mums nav jābaidās, jo LKP ir pie varas. Augstākajā Padomē un Ministru Padomē vairākums ir komunisti...

— ... arī kustībā «Sajūdis»...

— .. Jā, arī kustībā «Sajūdis». Ja mums izdosies atrast kopēju politisko platformu ar «Sajūdis», esam pārliecināti — vara paliks komunistu rokās!

— Un tomēr — kādas presē vērojamās tendences, ko jūs pieminējāt, uzskatāmas par bīstamām?

— Vai zināt, pirmkārt, bīstami ir tas, ka, arvien palielinoties jaunu izdevumu skaitam, labu žurnālistu nekļūst vairāk. Tātad pazeminās profesionālais līmenis vadošajos izdevumos. Otrkārt, parādās vairāk publikāciju, kurās izmantoti nepārbaudīti fakti — avīzes ir spiestas tiesāties... Bet tā ir tā pati profesionalitātes krišanās problēma. Treškārt, ir pazeminājusies žurnālistu atbildības Izjūta, tādējādi avīžu saturs ir nelīdzsvarots un nepārdomāts.

Avīzē tomēr jābūt pārstāvētiem dažādiem viedokļiem, bet gadās, ka «spēle notiek uz vieniem vārtiem».

— Kā jūs vērtējat mūsu draugus — jaunatnes avīzi «Lietuvos Rytas»?

— Tā ir mana iemīļotā avīze. Pats tajā nostrādāju 13 gadus. Bet arī redaktoram Vainauskam tagad ir radušās problēmas — pagājušā gada nogalē darbā uz «Sajūdis» ikdienas ziņotāju «Respublika» pārgāja pieci ļoti labi žurnālisti.

Bet, ja runājam par iespaidu uz sabiedrisko apziņu — «Lietuvos Rytas» ir galvenā avīze Lietuvā.

— Paldies par interviju!