Ko tie mūsu kaimiņ' dar'? (Lietuva, 1990)

No Barikadopēdija

Franču ģeogrāfi atgādināja, ka vecās Eiropas centrs atrodas 20 kilometrus no Viļņas. Lietuvas Ģeogrāfu savienība un mūsu laikraksta redakcija izsludināja konkursu par labāko metu piemineklim, kas varētu kļūt par Eiropas centra simbolu.

***

Mūsu korespondenti jau informēja jūsu republikas iedzīvotājus par ēku ieņemšanas akcijām Viļņā, kur saimnieko PSKP CK komisijā sekretāra Marti Čemodanova vadībā. Par ieņemšanas objektiem kļuva Viļņas pilsētas partijas komiteja un Viļņas augstākā partijas skola. Nav izslēgts, ka tuvākajā laikā līdzīgs liktenis nesagaida arī Preses namu, kurā tagad dežurē milicija, kas svētdien ēkā neielaida kādu mūsu laikraksta darbinieku, kuram nebija pagarināta caurlaide.

Sakarā ar to, ka ieņemtas vairākas ēkas, Lietuvas Augstākā Padome pieņēma dekrētu, kas ļauj saukt pie kriminālatbildības personas, kuras izteic antivalstiskus aicinājumus, piemēram — aicina nepakļauties Lietuvā pastāvošajiem likumiem. Atbildēt nāksies ne tikai izpildītājiem, bet arī organizatoriem, pasargāti nav arī PSKP rindās sastāvošie Lietuvas komunisti.

Kaut arī situācija Lietuvā saspringta, oficiāli reģistrēts tikai viens incidents — 22. martā, tā saukto militāro manevru laikā kāds traktors «saskrējies» ar armijas mašīnu, kas pārkāpusi satiksmes noteikumus.

***

Bet Lietuvas pārstāvniecībā Maskavā tiek mainīts telpu interjers, atbrīvojot to no greznām lustrām un citām vērtīgām lietām.

Republikā turpinās brīvprātīgo reģistrācija. Viņu funkcijas vēl nav formulētas. Visticamāk, ka brīvprātīgie dosies sargāt cietumus un Lietuvas robežu.

Bet PSRS Prokuratūras grupa, kas viesojas Lietuvā, strādā netraucēti, norādot, ka viņi veic kārtējo pārbaudi un šos nodomus nevar mainīt situācija Lietuvā.

***

Izveidota Lietuvas Neatkarīgo rakstnieku savienība kā alternatīva esošajai Rakstnieku savienībai. Tiek prognozēta abu sabiedrisko organizāciju sadarbība.

 

SIGITA URBANAVIČUTE,

zinātnes un kultūras nodaļas korespondente