Ziņas no Maskavas

No Barikadopēdija

Pēdējā laikā Maskavā aizvien vairāk virmo kaislības sakarā ar Krievijas Komunistiskās partijas atjaunošanu. Tiek izteiktas daždažādas domas. Antikomunistiska un antifašistiskā virziena piekritēji ir principiāli pret jebkādu kompartiju. Tas, kas Austrumeiropā tiek likvidēts, Krievijā kārtējo reizi tiek atjaunots. Arī komunistu vidū ir visdažādākā attieksme. Daudzi izstājas no PSKP, savukārt tie, kas paliek partijā, nespēj izšķirties, kurai pusei lai pievienojas. Šķiet, ka Krievijas KP pēc iespējamās atjaunošanas kļūs par platformu ultrakonservatīvo spēku darbībai. Ņinas Andrejevas uzstāšanās Ļeņingradas, Novgorodas un citos komunistu saietos to apliecina pietiekami skaidri. Kārtējo reizi par minētā pieņēmuma pareizību varēja pārliecināties pirmdienas vakarā komunistu mītiņā Lužņiku stadionā. Mītiņu rīkoja Apvienotā darbaļaužu fronte, un tā lozungs bija «Par Krievijas Komunistisko partiju uz ļeņiniskajiem pamatiem PSKP sastāvā!». Mītiņa sākumā tā organizētāji dalībniekiem izdalīja sarkanos karogus, komunistisko presi un pārdeva Baltijas interfronšu izdevumus. Šoreiz komunistus uz mītiņu neveda autobusos. Acīmredzot tāpēc uz to ieradās tikai kādi 300 cilvēki. Mītiņā valdošais noskaņojums vedināja uz nopietnām pārdomām. Taču labāk bez komentāriem ieklausīsimies dažos izteikumos un padomāsim, ko nozīmē «ļeņiniskie pamati» šā jēdziena patiesajā izpratnē un kāpēc mums jākļūst solidāriem ar krievu demokrātiem. Pēc šādiem mītiņiem var labi izprast lozungu «Bez brīvas Krievijas nebūs brīvas Baltijas!», lai arī cik nebūtisks tas daudziem varētu likties.

Tātad — citāti. Ekonomists no Maskavas:

— Lai gan Austrumeiropā plosās kontrrevolūcija, nevar būt piedošanas tiem, kas atkāpušies no marksisma-ļeņinisma. Kas pie tā ir vainīgs? Perestroiščiki vai tie, kas agrāk visu mūžu kārtīgi strādāja? Izvirzot lozungu «Vairāk sociālisma», Gorbačovs mūs ved uz kapitālismu. Kas ir «bazarnaja ekonomika»? Tas jau ir kapitālisms. To var panākt tikai ar buržuāzisko diktatūru. Visiem ir skaidrs, ka perestroika jau sen bija izplānota ASV CIP kabinetos, kad tur vēl strādāja Bušs Kāpēc mēs atklāti Gorbačovani nevaicājām, kāpēc viņš iet šo kungu pavadā? Kas viņam ļāvis to darīt?

Strādnieks no Ļeņingradas:

— Es aicinu atsaukt deputātus, kas kalpo nodevējiem. Šodien uz mūsu Krieviju gāžas visas starptautiskā kapitālisma spēks. Jāņem vara rūpnīcā. Ja šis ceļš nedos rezultātus, jāmeklē kopīgs ceļš ar tautas armiju. Atcerieties, provokatori, mūsu bruņuvilciens vēl stāv uz rezerves ceļa! Lai dzīvo strādnieku klases īstenās vērtības un ideāli! Nē — nodevējiem Gorbačovam, Abalkinam, Popovam! Gorbačov, atbildiet, — vai jūs atbalstāt komunistiskos ideālus? Ja ne — ārā no partijas! Lai nepieļautu kontrrevolūcijas plosīšanos Krievijā, mums jāizveido sava Krievijas Komunistu partija uz ļeņiniskajiem pamatiem.

 

ARVĪDS BARŠEVSKIS

(pa tālruni no Maskavas)

 

***

 

Būt vai nebūt komunistu partijai Krievijā? Uz šādu jautājumu jāatbild partijas Krievijas organizācijas konferencei, kas aizvakar sākās Maskavā Kremļa kongresu pilī. Forumu atklāja M. Gorbačovs. Delegātiem jāapspriež ne tikai jautājums par Krievijas kompartijas radīšanu, bet arī pirms PSKP CK 28. kongresa jāanalizē partijas statūtu un platformas projekti. Konferencē piedalās apmēram 900 komunistu no 12 autonomajām republikām un 65 KPFSR apgabaliem. Radikāli noskaņotie reformatori draud sašķelt Komunistisko partiju, ja netiks uzklausītas viņu prasības. Tā sauktā demokrātiskā platforma sola šīs prasības izvirzīt gaidāmajā partijas kongresā. Platformas vadītāji uzskata, ka šķelšanās esot nenovēršama.

I. B.