Ziņo «Sajūdis» informācijas aģentūra

No Barikadopēdija

6. janvārī Vilņā notika organizācijas «Sajūdis» Seima sesija, kurā pieņēma vairākas rezolūcijas. «Sajūdis» Seims aicina visus Lietuvas iedzīvotājus sanākt Viļņā un konkretizēt savu attieksmi sakarā ar Lietuvas nākotni. Tas jādara dienā, kad Viļņā ierodas Mihails Gorbačovs. Demonstrācijas ideja: «Brīvību un neatkarību Lietuvai!».

Tika izteikta arī konkrēta attieksme pret Lietuvas KP, uzskatot, ka «Sajūdis» ir bijusi un paliek Lietuvas KP politiskā opozīcija. Bet ārējo draudu gadījumā šīs divas organizācijas var apvienoties. Pašreizējo LKP nostāju, kas ir vērsta uz Lietuvas neatkarības atgūšanu, «Sajūdis» pilnīgi atbalsta, uzskatot, ka partijai jāizvērtē sava pagātne un jāatsakās no jebkādām politiskām, pārvaldes un sadzīves privilēģijām.

7. janvārī Viļņā notika organizācijas «Jedinstvo» rīkotais mītiņš, kurā pieņēma vēstuli Mihailam Gorbačovam. Tajā teikts, ka Gorbačovs nevarēja nezināt par lēmumiem, kurus gatavojās pieņemt Lietuvas KP XX kongresā, jo tie radās pakāpeniskas Lietuvas politiskās dzīves attīstības gaitā. «Jedinstvo» uzskata, ka Lietuvā valda nacionālisms un šovinisms, citu tautību politiska un sociāla diskriminācija.

«Jedinstvo» mītiņā pieņēma prasību paketi, kurā PSKP tiek aicināta pāriet no nacionālisma un šovinisma politiskā vērtējuma uz politisko un pilsonisko tiesību nodrošināšanu visiem Lietuvas iedzīvotājiem. Pieprasīts, lai Mihails Gorbačovs tiktos ar strādniekiem rūpnīcā «Žalgiris» un r/a «Vilma», kas atrodas proletāriski internacionālās pozīcijās.

Pa tālruni, sazinoties ar Lietuvas KP Politbiroja locekli Semaško, saņemta informācija: «Politikā jāievēro pakāpenība, un tāpēc aktīva vēršanās pret Gorbačovu var tikai pasliktināt stāvokli Lietuvā un Baltijā kopumā. Esmu Lietuvas un Baltijas neatkarības pozīcijās un ticu, ka parlamentārā ceļā savu mērķi sasniegsim.

Kad Viļņā ieradās V. Medvedevs, viņu oficiāli sagaidīja abu partijas spārnu pārstāvji. V. Medvedevs atteicās no tikšanās ar ārzemju žurnālistiem, kas bija ieradušies no 150 valstīm, bet tūlīt aizbrauca uz rūpnīcu «Žalgiris», lai tiktos ar strādniekiem.

Dienās, kad Lietuva gatavojas Mihaila Gorbačova sagaidīšanai, «Sajūdis» organizē šādus pasākumus:

10. janvārī plkst. 10 — mītiņš Ģedimina laukumā,

11. janvārī plkst. 16 — visas Lietuvas sapulce Ģedimina laukumā un Viļņas vecpilsētā,

17 — 15 minūšu klusuma brīdis ar svecēm,

17.15 — zvana visu Lietuvas baznīcu zvani,

17.20 — visā Lietuvā tiek dziedāta nacionālā himna,

17.30 — Lietuvas baznīcās sākas dievkalpojumi.

«Sajūdis» aicina Latvijas iedzīvotājus sūtīt atbalsta telegrammas. Adrese: 232001, Lietuva, Viļņa, Ģedimina laukumā 1, «Sajūdis».

Informāciju sagatavojusi LTF Informācijas centra referente ANDA ANSPOKA

P. S. 11. janvāra tautas sapulcē paredzēts izteikt atbalstu pusotra miljona Lietuvas iedzīvotāju parakstītajai prasībai izvest PSRS Bruņoto Spēku vienības, atmaksāt visus zaudējumus, kas Lietuvai nodarīti pēc 1940. gada inkorporācijas, un turpmākās attiecības starp Lietuvu un Padomju Savienību veidot uz 1920. gada 12. jūlijā abu pušu parakstītā līguma pamata.

Uz Lietuvas tautas sapulci tiek aicināti visi interesenti no Latvijas.

Atbalstu Lietuvas Kompartijai var sūtīt pēc šādas adreses: 232008, Lietuva, Vilnius, pr. Gediminas 11, Lietuvas Komunistiskās partijas Centrālajai Komitejai.