50 minūtes. Daudz vai maz?

No Barikadopēdija

Bez informatīvā raidījuma «Televīzijas panorāma» Latvijas televīziju iedomāties grūti. Jau vairāk nekā gadsimta ceturksni pusstundas garumā pārraide iepazīstina ar republikas, valsts un ārzemju notikumiem. Bet šogad Panorāmas ļaudis nolēmuši savu raidījumu veidot spilgtāku, dinamiskāku, atbilstoši plašo pārkārtojumu laika gaisotnei. Sestdienās Panorāmas raidlaiks tagad ir 50 minūtes, tātad par divdesmit minūtēm vairāk nekā līdz šim. Uzsākot šo jaunievedumu, Panorāmas redakcija arī ar «PJ» starpniecību aicināja sestdienās pašā dienas vidū zvanīt tai — vērtējot, ierosinot, aicinot ciemos. Lai noskaidrotu, vai cerības, ko TVP lika uz savu auditoriju, attaisnojušās, ar virkni jautājumu ierados L. Laicena ielā 62.

PJ: — Tātad: jā vai nē?

TVP: — Jā. Skatītāji mūs nepievīla. Ļoti palīdzēja un turpina to darīt. Raidījums neapšaubāmi var kļūt kvalitatīvāks, iedarbīgāks, ja runājam par republikas norisēm. Mūs gandarī skatītāju ieinteresētība, patiesa vēlēšanās palīdzēt meklējumos. Varam sacīt īsāk: skatītāji dzīvo līdzi mūsu likstām un priecājas, ja raidījums izdevies tāds, kā iecerēts.

PJ: — Redakcijā uz galda redzu vēstuļu kaudzi. Tātad jums ne tikai zvana, bet arī daudz raksta...

TVP: — Tik tiešām, Panorāma līdz šim ar tādu bagātīgu vēstuļu klāstu lepoties nevarēja. Skatītāji izlīdzējās, zvanot pa telefonu. Tagad acīmredzot ne vienu vien ierosinājumu pāris teikumos grūti pastāstīt, tāpēc seko vēstules.

PJ: — Kādus tematus skatītāji lūdz iekļaut sestdienas Panorāmā?

TVP: — Visupirms — mūs aicina plašāk stāstīt par saimniekošanas reformas pozitīvajiem piemēriem republikā, jo sevišķi liela ir interese par pašfinansēšanu. No Mārupes, piemēram, zvana un jautā: kad parādīsim, kā republikā īsteno lēmumu par lauku mājas nopirkušu pilsētnieku tiesībām uz līguma pamata strādāt kolhozā?

PJ: — Vai skatītāji lūdz parādīt sižetus arī par tiem aktuālajiem tematiem, kas šobrīd tiek aplūkoti presē?

TVP: — Jā, aicina atspoguļot veco koka namu likteņgaitas, stāstīt par teātru ēku stāvokli, par pilsētbūvniecību vispār. Ir daudz jautājumu par metro Rīgā.

PJ: — Tātad tas interesē ne tikai rīdziniekus, kuriem adresēts īpašs raidījums. Bet vai telefoniski aizrādījumi par novārtā pamestiem jautājumiem arī bijuši?

TVP: — Atklājies, ka daudz neskaidrību ir par sociālo nodrošināšanu. Arī par šīs nozares ministrijas darbu kopumā. Skatītāji sūkstās par ministrijas birokrātiem...

PJ: — Tie būs bijuši gados vecāki cilvēki. Bet ko prasa jaunie?

TVP: — Kā jau gaidījām, vairāk estrādes. To gan, šķiet, nevarēsim atļauties. Lūgumus parādīt konkrētu skaņdarbu ierakstus nodosim Aldim Ermanbrikam. Bet izteikti arī priekšlikumi Panorāmas muzikālajās pauzēs iekļaut lauku kapelu priekšnesumus.

PJ: — Tātad cilvēki noilgojušies pēc tautas mūzikas?

TVP: — Ne tikai, arī pēc veselīga humora, lielākas cilvēcības savstarpējās attiecībās, pēc sirdssiltuma.

PJ: – Vai skatītāji taujājuši pēc konkrēta Panorāmas viesa?

TVP: — Jā gan, jautā: kur palicis Žanis Ezītis?

PJ: — Un kā uzņemta žurnālistu parādīšanās ierasto diktoru vietā?

TVP: — Skatītāji vēlas, lai neredzamais «žogs», kas viņus šķir no televīzijas studijas, tiktu nojaukts. Vai pārraide kļūst izteiksmīgāka? Uzreiz viennozīmīgi atbildēt grūti, vēl jau tikai pāris šādu raidījumu bijuši. Ir skatītāji, kuriem ir pretenzijas pret žurnālistiem kadrā — par izturēšanos, dikciju, izskatu un tamlīdzīgi.

PJ: — Jums laikam jāsamierinās, ka visu gaume nav vienāda. Vai saņemtas arī citas reklamācijas?

TVP: — Pagājušo sestdien Panorāmas laikā piezvanīja Rīgas 64. vidusskolas 5. a klases skolniece Evija Vipule. Kadrā ieraudzījusi Veltu Puriņu, kura iepriekšējā reizē apsolījusies gādāt par kādas multfilmas parādīšanu. Jautājums — kur filmiņa?

PJ: — Ko atbildējāt Evijai?

TVP: — Atvainojāmies. Lūdzam mūs saprast, ne jau katru sestdienu Panorāmā varam parādīt multfilmu. Starp citu, tieši pirms mūsu raidījuma pie mazajiem skatītājiem nāk ciemos Miedziņš. Domājam, ka viņš te var palīdzēt.

16. janvāra pārraidē izmantojām īsas reklāmas, ko rādījām starp sižetiem. Citreiz izraudzīsimies videoklipus, varbūt skatītājiem būs jaunas ierosmes, īstenosim tās.

PJ: — Vai tuvākajā laikā Panorāma izmantos kādu acīm redzamu jauninājumu, izpildīs kādu no skatītāju ieteikumiem?

TVP: — Turpmāk sestdienās būs tiešā pieslēgšanās dažādos objektos, uz ielām, kafejnīcās, frizētavās… Šo ideju mēģināsim īstenot jau 30. janvāra raidījumā. Sestdienās no 11 līdz 13 gaidām ierosinājumus. Mūsu tālruņi: 613207 un 611354.

PJ: – Paldies par stāstījumu!

TVP redakcijā ieradās

Ā. JANSONS