Lietuvas Republikas Augstākās Padomes aicinājums PASAULES TAUTĀM

No Barikadopēdija

Lietuvas Republikas Augstākās Padomes aicinājums PASAULES TAUTĀM

PAR LIETUVAS REPUBLIKAS EKONOMISKO BLOKĀDI

Pēc Lietuvas Republikas valstiskuma atjaunošanas PSR Savienība, sākot ar 1990. gada 16. aprīli, politisku mērķu vadīta, īsteno ekonomisko blokādi, izolējot no pasaules, liedzot piegādes un tirdzniecības sakarus, graujot enerģētisko sistēmu, bloķējot dzelzceļu, ostas un banku darbību, atsavinot līdzekļus, stipri ierobežojot satiksmi pār valsts robežu un starptautiskos sakarus. Šādi pasākumi, kas tiek īstenoti, iesaistot bruņotos spēkus, iznīcina pilsoņu tiesību un likumīgo interešu īstenošanas sociālās garantijas, grauj Lietuvas Republikas ekonomiku, veicina masu bezdarbu.

Rodas reāli draudi Lietuvas Republikas iedzīvotāju eksistencei. Lietuvu apdraud epidēmijas, epizootijas un ekoloģiskā katastrofa. Drīzā laikā Lietuvu pārņems vispārējs posts.

PSR Savienības īstenotā ekonomiskā blokāde jāuzskata par ekonomisku agresiju, kas, gluži tāpat kā jebkura cita agresija, rada noteiktas tiesiskas sekas. PSR Savienības rīcība ir pretrunā ar ANO Ģenerālās Asamblejas 1974 gada 12. decembri pieņemtās Valstu ekonomisko tiesibu un pienākumu hartas 32. pantu, kurā pasludināts, ka «neviena valsts nedrīkst lietot ekonomiskus, politiskus vai citādus spaidu līdzekļus vai atbalstīt to lietošanu pret citu valsti nolūkā pakļaut tās suverēno tiesību īstenošanu», kā arī ar citiem starptautisko tiesību aktiem.

Lietuvas Republikas Augstākā Padome, paziņodama pasaules tautām par PSR Savienības veikto ekonomisko agresiju, vēršas ar lūgumu ar visiem iespējamiem starptautiskajiem līdzekļiem censties panākt, lai PSR Savienība — ANO locekle — izbeigtu savu antihumāno un starptautisko tiesību normām neatbilstošu rīcību pret Lietuvas Republikas iedzīvotājiem.

V. LANDSBERĢIS,

Lietuvas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs

Viļņā 1990. gada 23. maijā