ASV administrācija par Lietuvu

No Barikadopēdija

ASV prezidents Dž. Bušs atlicis lēmumu par iespējamām sankcijām pret PSRS sakarā ar pēdējās darbību pret Lietuvu. Dž. Bušs sacīja, ka atbalsta Lietuvas pašnoteikšanās tiesības, bet nevēlas spert jebkādus solus, kas apdraudētu progresu Austrumeiropā. Prezidents jau kuro reizi izteica cerību, ka drīz sāksies dialogs starp Viļņu un Maskavu.

Par spīti vairāku kongresmeņu iebildēm, Parīzē aizvakar sākās ASV un PSRS sarunas par jauno tirdzniecības līgumu. Baltā nama pārstāvis M. Ficvoters sacīja, ka arī ASV sabiedrotie Eiropā iepriekšējās konsultācijās apliecinājuši nevēlēšanos spert pretsolus pret Kremli. Arī vairāki ASV kongresa vadītāji atbalsta Dz. Buša līdzšinējo nostāju.

Savukārt ASV Tautas vietnieknama priekšsēdētājs Folijs sacījis, ka kongress reaģēs uz notikumiem Lietuvā, ja stāvoklis tur neuzlabosies. Senators Bērds teica, ka ASV nevajadzētu piešķirt nekādas saimnieciskas priekšrocības PSRS, kamēr Maskava nedod Lietuvai pārtiku un degvielu. Aizsardzības ministrs Čeinijs izteicās, ka Kremļa rīcība Lietuvā var ietekmēt ASV militāro stratēģiju.

Lietuvas Augstākās Padomes priekšsēdētājs V. Landsberģis izteica nožēlu par Dž. Buša reakciju uz Maskavas noziedzīgo rīcību. V. Landsberģis norādīja uz iespējamību, ka ASV ir jau «pārdevušas» Lietuvu. Viņš retoriski jautājis: «Vai patiešām var upurēt vienas tautas brīvību citu brīvības labad?»

Aizvakar Lietuvā izveidota parlamenta un valdības kopīga komisija, kuras uzdevums tūlīt izstrādāt un realizēt rīcību blokādes neitralizēšanai.

V. GAILĪTIS