PSKP CK ģenerālsekretāram, PSRS Augstākās Padomes Prezidija priekšsēdētājam Mihailam Gorbačovam

No Barikadopēdija


Mūs dziļi satrauca traģiskie notikumi Tbilisi, kur naktī no 8. uz 9. aprīli gāja bojā desmitiem cilvēku, bet simtiem tika ievainoti. Viņu vidū ir arī sievietes un bērni. Esam sašutuši par speciālo karaspēka vienību rīcību: to personālsastāvs ar stekiem un sapieru lāpstiņām zvēriski piekāva demonstrantus, slepkavoja, «medīja» atsevišķus cilvēkus, sita gulošajiem un laida darbā indīgas vielas. Daudzu mūsu zemes iedzīvotāju apziņā tagad iespiedies karavīra formā tērpta nežēlīga varmākas tēls.

Mēs uzskatām, ka tiesiskā valstī nesankcionētu mītiņu un demonstrāciju izklīdināšana nav saistāma ar bruņutanku tehnikas un cilvēciskumu zaudējušu trieciennieku izmantošanu. Morālais kaitējums, kas tādējādi tiek nodarīts valsts un tās valdības prestižam, ir daudzkārt lielāks par ieguvumu, nodrošinot «mieru un kārtību» par jebkuru cenu..

Esam pārliecināti, ka Gruzijas varas iestādes, kā arī tie, kas sankcionējuši šo izrēķināšanos, vērsās pret Gruzijas akūto problēmu sekām, nedomājot par pašām problēmām un notikumu cēloņiem. Tautas gribas izpausmei tika likts pretī rupjš spēks. Mēs uzskatām, ka gruzīnu tautai, tāpat kā visām citām tautām, ir tiesības paust savas jūtas un vēlmes, savu vēsturiskās patiesības un taisnīguma izpratni, kā arī prasīt nācijas pilnīgu suverenitāti.

Mūsu rīcībā ir sīkas ziņas par notikumiem Tbilisi. Mēs esam sašutuši par oficiālajos masu komunikācijas līdzekļos sniegto izkropļoto informāciju, kuras mērķis ir noslēpt speciālā karaspēka varmācības aktus un apsūdzēt sabiedrisko organizāciju aktīvistus. Lai kas arī notiktu Armēnijā, Karabahā vai Baltijā, centrālās informācijas aģentūras neredz šo notikumu cēloņus, toties «nekļūdīgi» pamana «ekstrēmismu», «prettiesisku rīcību», «kūdīšanu» un, protams, «nacionālismu».

Mēs esam pārliecināti, ka jūs, Mihail Sergejevič, neesat saņēmis pilnīgu informāciju. Ceram, ka PSRS Augstākās Padomes Prezidijs, PSKP CK un jūs personīgi darīsiet visu iespējamo, lai šādas varas iestāžu akcijas mūsu zemē nekur un ne ar kādu ieganstu netiktu atkārtotas.

Prasām, lai Tbilisi sarīkotā asiņainā slaktiņa tiešie izpildītāji, organizētāji un «komandieri» stātos publiskas tiesas priekšā un tiktu bargi sodīti. Mēs gribam saglabāt ticību tam, ka mūsu valstī valda likumība, tiek respektētas cilvēku tiesības un labais uzvar ļauno.

LATVIJAS TAUTAS FRONTES DOME,

PSRS TAUTAS DEPUTĀTU KONGRESA DEPUTĀTU GRUPA,

LTF BIEDRI