«Nākotne ir mūsu pusē»

No Barikadopēdija

V. Landsberģa intervija korporācijai CNN

Amerikāņu televīzijas sabiedrība CNN no Viļņas pārraidīja Lietuvas Augstākās Padomes priekšsēdētāja Vitauta LANDSBERĢA Interviju, atbildot uz programmas «International Hour» vadītāja jautājumiem.

— Kā izteikusies jūsu premjerministre, jūs esot gatavi uz kompromisu vairākos jautājumos. Vai tā ir taisnība?

— Protams, mēs esam gatavi uz jebkādiem kompromisiem.

— Tādā gadījumā, kāda ir bijusi Maskavas atbilde uz to?

— Atbildes nav. Mēs redzam tikai draudus, ekonomiskā kara draudus, varētu teikt, šantāžu. Tas viss ir loti bēdīgi. Ļoti bēdīgi vispirms jau pašas Maskavas «sejai», un, saprotams, mums pašiem arī tas nav nekas labs.

— Ja Maskava, pildot solījumus, pārtrauks naftas, gāzes un citas piegādes, kā tas var ietekmēt jūsu demokrātisko kustību?

— Varbūt visas šis piegādes pilnīgi noslēgt Maskavai nebūs tik viegli, varbūt tāpēc, ka mūsu ekonomika ir cieši saistīta ar Latvijas, Baltkrievijas un Kaļiņingradas apgabala ekonomiku. Tāpēc nav skaidrs, cik tad tālu ir iespējami šādi soļi. Taču zināmas grūtības, lielas grūtības, tas var radīt. Un tādā gadījumā, ceru, tas tikai saliedēs mūsu tautu miermīlīgajā cīņā.

— Kas ir dzirdams citās republikās? Vai tās jūs atbalsta vai arī — aicina piekrist kompromisam?

— Citas republikas mums sniedz politisku un morālu atbalstu, un nav izslēgts, ka mēs no tām saņemsim arī reālu, materiālu palīdzību, jo citas republikas tiecas nodibināt ar mums tiešus ekonomiskos sakarus — bez Maskavas starpniecības.

— Ko jūs saprotat ar terminu «materiāla palīdzība» no citām republikām?

— Piegādes, kas mums tik ļoti nepieciešamas.

— Jūs esat apsprieduši jautājumu par piegādēm arī ar dažām ārvalstīm, vai taisnība? Kāda bija to reakcija?

— Jā, mums tika izteikti reāli priekšlikumi, un mēs esam ļoti ieinteresēti labās tirdzniecības attiecībās ar rietumvalstīm.

— Vai jūs nevarētu būt konkrētāks?

— Reālus priekšlikumus mums izteikušas Skandināvijas valstis. Mēs ceram, ka mums nebūs problēmu ar mūsu jūras ostu Klaipēdu, ka šo logu uz brīvo pasauli, nenobloķēs padomju jūras kara spēki.

— Prezidents Bušs ir paziņojis, ka apsver soda pasākumu iespēju pret Maskavu, ja tā pildīs savus draudus. Cik tālu, jūsuprāt, var aiziet Bušs?

— Es nevēlos dot nekādus padomus.

— Tikai pasakiet mums, vai esat runājis ar prezidentu Bušu?

— Nē, man nav bijusi tāda iespēja.

— Ja tāda iespēja rastos, ko jūs viņam palūgtu?

— Es lūgtu, lai prezidents Bušs ieņem pilnīgi skaidru nostāju attieksmē pret Padomju Savienības rīcību pret mūsu valsti. Šai nostājai jāparāda, ka Padomju Savienībai nav nekādu tiesību uz Lietuvu — ne konstitucionālu, ne juridisku. Jebkāda tamlīdzīga rīcība ir jāuzskata par agresijas formu.

— Vai jūs esat nosūtījis jaunu vēstuli prezidentam Gorbačovam, kurā paustu gatavību sēsties ar viņu pie sarunu galda un apspriest visus jautājumus?

— Esmu nosūtījis prezidentam Gorbačovaru daudz vēstuļu ar tamlīdzīgu saturu, par kontaktu nodibināšanu, dialogu un mūsu problēmu apspriešanu. Taču neesam saņēmuši atbildi. (..)

— Jūs pateicāt interesantas lietas, izteicāt savu viedokli par to, ko dara Savienotās Valstis un arī prezidents Bušs. Jūs sacījāt, ka ASV ir jānāk klajā ar pilnīgi skaidru paziņojumu. Vai jūs uzskatāt, ka ASV pozīcija līdz šim ir bijusi neskaidra, un vai jūs vēlaties, lai Bušs pret Gorbačovu īstenotu daudz stingrāku politiku?

— Jā, es to gribētu.

— Jūs gribat stingrāku politiku no Buša puses. Bet ko konkrēti jūs gaidāt no ASV prezidenta?

— Šo to jau esmu pateicis un negribētu dot pārāk daudz padomu.

— Daudzi jūsu pilsoņi ir arī ASV pilsoņi. Jūsu valstī notiekošais ir svarīgs visai pasaulei. Jūs teicāt, ka gribat, lai ASV prezidents ir stingrāks savā politikā. Es jūs nelūgšu dot padomu citas valsts galvai, bet gribētu zināt, ko jūs šajā sakara sacītu gluži cilvēciski?

— To, piemēram, varētu izsacīt ar mūzikas starpniecību.

— Ko tad jūs ieteiktu Vašingtonai nospēlēt klausītājiem Maskavā?

— Bēthovenu.

— Kuru simfoniju — piekto, devīto...?

— Devīto. Tāpēc, ka tā ir cerību un nākotnes simfonija ...

— Vai jūs uzskatāt, ka ar satraukuma apliecinājumiem, ar kādiem nāk klajā prezidents Bušs, var kontrolēt Mihailu Gorbačovu?

— Gorbačovam vajadzīgi stingrāki un skaidrāki paziņojumi. Un mums arī.

— Jaunā Lietuvas valdība nostājusies pret Maskavu. Vai esat spējigi turēties pretī arī tālāk?

— Jauniem spēkiem pieder nākotne. Nākotne ir mūsu pusē.

— Ja prezidents Gorbačovs jūsu valsti sodīs ar ekonomiskiem paņēmieniem, vai prezidentam Bušam būtu jāatceļ tikšanās ar Gorbačovu?

— Var teikt, ka tā nav mūsu darīšana. Taču tas ir pārbaudījums valdībām un cilvēkiem, kas apveltīti ar varu.

(Zīmējums no austriešu avīzes «Die Presse»)