Ko tie mūsu kaimiņ' dar'? (Lietuva, 1990)

No Barikadopēdija

Gadu mijā allaž novēlam sev to, kā iepriekš pietrūcis. Lietuvas iedzīvotāju vairākums vēlas dzīvot mierīgāk. Taču jaunais gads mūsu republikā, kā zināms, ienāca vētraini.

Ar savas pārliecības un argumentu ciemakukuļiem uz Maskavu bija devušies ne vien neatkarīgās Lietuvas KP vadītāji, bet arī tās skaitliski nelielās frakcijas pārstāvji, kas balstās uz nedalāmās PSKP platformas. Sarunās ar Politbiroja locekļiem tika meklēti kompromisi un izrunāti atbildes vizītes jautājumi. Mihails Gorbačovs ieradīsies Viļņā 10. janvārī, un paredzams, ka viņa vizīte ilgs trīs dienas. PSKP ģenerālsekretārs izteicis vēlēšanos tikties ar abu partiju pārstāvjiem un apmeklēt Lietuvas darba kolektīvus, lai tādējādi tuvāk iepazītos ar pašreizējo situāciju republikā.

Mihaila Gorbačova sagaidīšanai dažādi sabiedriski politiskie spēki gatavojas dažādi. Pagājušo sestdien pie Viļņas Sporta pils notika PSKP nedalāmībai uzticamo partokrātu rīkots mītiņš, kurā, atšķirībā no CTV programmas «Laiks» krietnā pārspīlējuma, piedalījās ap 1000 cilvēku. Savukārt Alitas mājražošanas kombināta darbinieki nosprieduši, ka vislabākais atbalsta veids ir ražīgs darbs, tāpēc ienākumus no Krievijas Nemelnzemes joslā pārdotajiem blokmāju komplektiem pārskaitījuši neatkarīgās Lietuvas KP kasē.

6. janvārī notikušajā «Sajūdis» seima 10. sesijā tika nolemts darīt it visu, lai pasaule uzzinātu par biedra Gorbačova vizīti un Lietuvas tautas sapulci. Tika pārrunāts arī tā sauktais komunistu jautājums. Pēc Lietuvas KP jaunās programmas pieņemšanas tā krietni vien līdzinās «Sajūdis» pamatnostādnēm. Pašlaik «Sajūdis» komunisti ieņem atbildīgus amatus gan Lietuvas KP CK, gan Ministru Padomē. Seima pārstāvji pieprasīja sasaukt ārkārtēju Augstākās Padomes sesiju, kurā tiktu izskatīts jautājums par vēlēšanu tiesību piešķiršanu vai nepiešķiršanu Lietuvā izmitinātajām PSRS Bruņoto Spēku militārpersonām. Pēc «Sajūdis» seima domām, šā jautājuma izzināšanai nepieciešams pasludināt referendumu, it īpaši tāpēc, ka tā veiksmīgam iznākumam nepieciešamais balsu skaits jau ir savākts.

1. janvārī Lietuvas ēterā pirmoreiz ieskanējās jaunās radiostacijas «M-1» pārraides. Tā ir galvenokārt jaunatnes interesēm atbilstoša valsts radio alternatīva studija, kas mitinās Viļņas Preses nama 16. stāva divās istabiņās. Pārraides translē no pulksten 19 līdz vieniem naktī. 90 procenti raidlaika atvēlēti mūzikai, desmit — ziņām.

Lietuvas ekotehnikas klubs «Vekta» izsludinājis konkursu «Mis Foto Baltija-90», kurā piedalīties tiek aicināti modeļi un fotogrāfi no visām Baltijas reģiona valstīm. Galvenā balva — jahta.

Gluži kā «Latvijas Jaunatne», nosaukumu mainījis arī Lietuvas jaunatnes laikraksts. To tagad sauks — «Lietuvos Rytas».

 

KRISTĪNE  SPRINDŽŪNAITE,

politikas nodaļas korespondente