Baltijā

No Barikadopēdija

Ratificēts Lietuvas un Krievijas līgums

Lietuvas Augstākā Padome ratificējusi līgumu par Lietuvas Republikas un Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas attiecību pamatprincipiem.

 

Lietuva ir gatava sākt politisku streiku

Protestējot pret PSRS militāro agresiju Lietuvā un solidarizējoties ar Krievijas demokrātiskajiem spēkiem, Lietuvas Republikas Augstākā Padome pieņēmusi lēmumu aicināt Lietuvas tautu uz beztermiņa politisku streiku gadījumā, ja Lietuvas Republikas Augstākā Padome un valdība nespēs pildīt savus pienākumus. Ja republikas Augstākā Padome un valdība spēs pildīt savus pienākumus, Lietuvas tauta atbalstīs demokrātisko Krieviju, rīkojot manifestācijas un mītiņus darba vietās.

 

Edgara Savisāra runa Igaunijas radio

20. augustā no pulksten 1.10 līdz 1.15 pa Igaunijas radio runāja Igaunijas Republikas valdības priekšsēdētājs Edgars Savisārs. Es neticu, viņš sacīja, ka Gorbačovs ir slims.

Valsts apvērsuma organizētāji cenšas atstumt viņu no varas visprimitīvākajā ceļā. Šobrīd nevar sacīt, ka apvērsums ir izdevies un tā organizētāji tur visas varas sviras savās rokās, uzsvēra Edgars Savisārs. Pēc viņa vārdiem, apvērsuma rīkotāji zaudējuši daudz laika, bet viņu galvenais ierocis var būt vienīgi pēkšņa rīcība, un tagad pučisti ir spiesti manevrēt. Pēc E. Savisāra domām, daudz kas izšķirsies tuvāko divdesmit četru stundu laikā, kad kļūs zināms, kam pieder iniciatīva. Igaunijas valdības vadītājs aicināja republikas iedzīvotājus nepildīt nekādus apvērsuma organizētāju un viņu rokaspuišu lēmumus un nesadarboties ar viņiem.

 

Kara tehnika Tallinas ielās

20. augustā pulksten 11 pa Tartu šoseju Tallinā iebrauca kara tehnikas kolonna. Autoinspekcijas pavadībā tehnika trīs kolonnās devās uz kazarmām pilsētas teritorijā. Pulksten 11.30 pa Igaunijas radio runāja Tallinas pilsētas padomes priekšsēdētājs Andress Korks. Viņš sacīja, ka nekādu sadursmju starp karavīriem un civiliedzīvotājiem nav bijis, un aicināja talliniešus saglabāt mieru.

 

Pēc LETA — «Baltija»