Ziņas no Maskavas

No Barikadopēdija

Ziņas no Maskavas

3. aprīlī no rīta Maskavā ieradās Lietuvas Republikas Augstākās Padomes un Ministru Padomes delegācija. AP prezidija locekļus M. Laurinku, R. Gudaiti, MP priekšsēdētāja vietnieku R. Ozolu sagaidīja Lietuvas valdības pilnvarotais pārstāvis Maskavā E. Bičkausks, Lietuvas AP deputāts N. Medvedevs, kā arī septiņu televīzijas sabiedrību reportieri. Lietuvas pārstāvji gribēja tikties ar PSRS aizsardzības ministru D. Jazovu, bet viņš telefona sarunā ar E. Bičkausku paziņoja, ka, ja Lietuva uzskata sevi par neatkarīgu valsti, tad viņam nav pilnvaru ar to runāt.

Pulksten 15 E. Bičkausks ieradās PSR Ministru Padomē. Vizītes laikā viņi lūdza informēt N. Rižkovu par Lietuvas delegācijas ierašanos. Ministru Padomes Lietu pārvaldes pārstāvji izteica neapmierinātību ar to, ka no Lietuvas valsts nosaukuma pazuduši vārdi «Padomju» un «Sociālistiskā», bet tas nepārauga konfliktā.

Pulksten 17 notika M. Laurinkus, R. Ozola un R. Gudaiša tikšanās ar Prezidenta Padomes locekli A. Jakovlevu. Diemžēl tā nebija oficiāla tikšanās, bet, pēc M. Laurinkus domām, tomēr solis pretī dialogam un sarunām nākotnē. Tikšanās laikā apsprieda situāciju Lietuvā un PSRS.

Pulksten 19 Lietuvas Republikas pārstāvniecībā Maskavā notika preses konference, kurā piedalījās apmēram 100 žurnālistu.

4. aprīlī pulksten 9 M. Laurinkus un R. Gudaitis tikās ar PSRS iekšlietu ministru, Prezidenta padomes locekli Bokatinu. Šobrīd vēl tuvākas informācijas nav.

3. aprīļa vakarā notikušajā preses konferencē N. Medvedevs, Lietuvas Augstākās Padomes loceklis informējis par vizītes mērķi:

— Mēs gribam vienoties par jautājumiem, ko varētu apspriest iespējamās sarunās ar Savienību.

Ar Lietuvas delegāciju tikās PSRS Prezidenta padomes loceklis A. Jakovļevs. E. Bičkausks tikšanos raksturoja šādi:

— Tā nav oficiālas delegācijas tikšanās ar oficiālu personu, bet kaut kas viduvējs starp konsultāciju un pārrunām.