PAR LATVIJAS lEDZĪVOTĀJU KARAKLAUSĪBU

No Barikadopēdija

Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmums

PAR LATVIJAS lEDZĪVOTĀJU KARAKLAUSĪBU

Saskaņā ar Latvijas PSR Konstitūcijas (Pamatlikuma) 61. pantu Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka pārejas periodā PSRS likums «Par vispārējo karaklausību», kā arī attiecīgie PSRS Ministru Padomes normatīvie akti par kara uzskaiti un iesaukšanu aktīvajā karadienestā Latvijā ir spēkā tikai attiecībā uz tiem pilsoņiem, kuri izteikuši vēlēšanos pildīt karadienestu PSRS Bruņotajos Spēkos. Uzdot Latvijas Republikas lekšlietu ministrijai, Prokuratūrai, tiesām un vietējām padomēm nodrošināt to pilsoņu aizsardzību, kuri atteikušies no dienesta PSRS Bruņotajos Spēkos.

2. Noteikt, ka Latvijas uzņēmumiem, iestādēm un organizācijām nav tiesību pieprasīt no Latvijas iedzīvotājiem kara uzskaites dokumentus, viņiem stājoties darbā, pierakstoties dzīvojamā platībā, izrakstoties no tās, kā arī īstenojot jebkuras citas pilsoņu tiesības.

3. Noteikt, ka jautājums par aktīvajā karadienestā PSRS Bruņotajos Spēkos patlaban dienošo Latvijas iedzīvotāju turpmāko dienestu un atbrīvošanas kārtību jāizlemj Latvijas Republikas valdībai sarunās ar PSRS valdību.

4. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei izveidot komisiju to aktīvajā karadienestā iesaukto personu iesniegumu pārbaudei, kuras bijušas spiestas dezertēt no PSRS Bruņotajiem Spēkiem sakarā ar neciešamiem, cilvēka cieņu pazemojošiem dienesta apstākļiem.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs

A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs

I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 15. maijā