Aicinājums Latvijas komunistiem

No Barikadopēdija

Tuvojas izšķirošs brīdis Latvijas tautai. Gan 18. marta vēlēšanās, gan arī neatkarīgas Latvijas atdzimšanā ir nepieciešama visu demokrātisko spēku vienotība. Tikai dažādu progresīva politiskā spektra pārstāvju kopīgs darbs, kurš balstītos uz skaidru mērķa apziņu un savstarpēju vienotību, var būt pamats neatkarīgas parlamentāras Latvijas republikas atjaunotnes ceļam.

PSKP nevis cenšas rast tautas interesēm atbilstošu ideoloģiski politisko platformu, bet gan vēlas saglabāt vienotu varas struktūru. Atbalstot lauku sekretāru aicinājumu, uzskatām, ka viņu iesāktais darbs konsekventi jāturpina. Kompartijas aparāta tā dēvētie kompromisu meklējumi draud pārmākt deklarēto gribu veidot neatkarīgu Latvijas kompartiju un iesaistīties cīņā par brīvu un demokrātisku Latviju.

Mēs uzskatām, ka politiskā partija, kas neatzīst nācijas pašnoteikšanās tiesības, nav demokrātiska. Nav iespējams piedalīties jaunas sabiedrības veidošanā, atrodoties tādas partijas rindās, kas pieļauj tikai pieticīgas reformas unitāras valsts ietvaros un interesēs, kuras programmā ir ierakstīts utopisks mērķis. Progresīvu biedru atrašanās šādā vienotā struktūrā šobrīd ir politiski divdomīga.

Ņemot vērā to, ka LKP CK aparāts nolēmis kongresu sasaukt tikai vasaras vidū, aicinām:

— nekavējoties apvienoties visiem progresīvajiem spēkiem, lai partijas kongresā atjaunotu neatkarīgu LKP;

— veidot partijas programmu, kas atspoguļotu mūsu praktiskos uzdevumus politiskajā, sociāli ekonomiskajā, kultūras un citās dzīves jomās neatkarīgās Latvijas atjaunošanai.

Atsakoties no utopiskā aicinājuma radīt paradīzi zemes virsū, jau šodien pildīsim katrs savu pienākumu pret tautu un sirdsapziņu!

Latvijas Nacionāla teātra un Dailes teātra komunisti 1990. gada 18. janvārī.