LR Ministru Padomē

No Barikadopēdija

1991. gada 20. augustā Ministru Padomes priekšsēdētāja I. Godmaņa vadībā valdība apsprieda jautājumus, kas saistīti ar iedzīvotāju apgādi ar pirmās nepieciešamības precēm pašreizējā situācijā, kad antikonstitucionālie militārie formējumi visādā veidā cenšas paralizēt republikas dzīvi.

Militāristu iejaukšanās rezultātā ir pārtraukti sakari ar vietējām pašvaldībām, kas neļauj koordinēt darbu ar republikas reģioniem. Armijas formējumi nobloķējuši transporta maģistrāles. Tas lielā mērā dezorganizē republikas tautas saimniecību. Rīgā netiek ielaistas kravas automašīnas. Līdz ar to ievērojami apgrūtinātas piena, gaļas, kartupeļu, dārzeņu un citas lauksaimniecības produkcijas piegādes galvaspilsētas iedzīvotājiem.

Traucētā izejvielu un materiālu piegāde rūpniecībai, celtniecībai un lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumiem izsauc pamatotu iedzīvotāju neapmierinātību, nevajadzīgu ažiotāžu un pārtraukumus iedzīvotāju apgādē ar pirmās nepieciešamības precēm.

Valdība darīs visu iespējamo, lai stāvokli normalizētu. Tika nolemts:

— pastiprināt vietējo pašvaldību atbildību par iedzīvotāju apgādi ar pirmās nepieciešamības precēm republikas rajonos un pilsētās;

— tirdzniecības uzņēmumiem nodrošināt visa veida preču resursu neierobežotu pieņemšanu no jebkura piegādātāja un to realizāciju.

Censties maksimāli decentralizēt pārtikas resursus no bāzēm un veikaliem.

Valdība pauž pārliecību, ka republikas lauku ļaudis turpinās ražas novākšanu. Rajonu lauksaimniecības departamentiem uzticēts koordinēt šo darbu norisi, kā arī nodrošināt ritmisku lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu darbu.

Valdība aicina visus Latvijas iedzīvotājus saglabāt mieru un pēc iespējas turpināt normālu darba ritmu.

 

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOME

 

***

 

Vakar vēlu vakarā notika vēl viena valdības sēde, kurā galvenie jautājumi bija iedzīvotāju nodrošināšana ar pārtiku (sevišķi ar maizi) un Augstākās Padomes aicinājums uz vispārēju streiku.

Lai mazinātu ažiotāžu, kas radusies sakarā ar lielo pieprasījumu pēc maizes, ir nolemts palielināt maizes cepšanu, kā arī pagarināt darba laiku transportam, kas apkalpo pārtikas veikalus (nepieciešamības gadījumā var noteikt ilgāku darba laiku arī pašiem veikaliem). Apspriežot parlamenta aicinājumu uz streiku, tika nolemts, ka sabiedriskais pasažieru transports (tramvaji, trolejbusi, autobusi, arī taksometri) streikos, taču kravas transports turpinās darbu. Iespējams, ka strādās arī dzelzceļš, jo tas ir Savienības pakļautībā. Protams, ka streiks neattiecas uz medicīnas darbiniekiem un citiem, kuru darbs ir nepieciešams cilvēku izdzīvošanai.

Finanšu ministrs E. Siliņš paziņoja, ka bankās nav naudas algu izmaksām, taču solīja «veikt pasākumus», lai to piegādātu. Vēl tika konstatēts, ka iedzīvotāji masveidā mēģina izņemt noguldīto naudu no krājkasēm. E. Siliņš ierosināja arī palielināt darba algas strādājošiem, noteikt lielākas pensijas un palielināt iztikas minimumu, taču pagaidām lēmums netika pieņemts.

Apkopojot no lauku rajoniem saņemto informāciju, tika konstatēts, ka tur viss ir salīdzinoši mierīgi un nekādas īpašas militārās aktivitātes nav novērotas. Nelieli incidenti un šaudīšanās bijusi vienīgi Madonā un Saldū, arī zvejniekus tagad laiž jūrā tikai pēc rūpīgas robežsargu pārbaudes.

J. Baškers informēja, ka OMON kaujinieki ieņēmuši Brīvprātīgo kārtības sargu vienības štābu Hospitāļu ielā; arī Rīgas pilsētas Izpildkomiteja brīdināta par iespējamo uzbrukumu.

***

Precizējums

Latvijas Jaunatne, Nr. 109 (1991-08-22)

 

 

Diemžēl vakardienas laikrakstā publicētā informācija par valdības otrdienas vakara sēdi izrādījusies kļūdaina, jo lēmums par iedzīvotāju naudas ienākumu indeksāciju un minimālās darba samaksas un pensiju noteikšanu tomēr ticis pieņemts (ar to iepazīstināsim tuvākajā laikā). Tā kā valdības sēde bija «slēgta», tad īsu tās pārstāstu varēju uzklausīt tikai no Valdības informācijas dienesta darbiniekiem, un acīmredzot mēs viens otru neesam pareizi sapratuši.

A. Ērglis