Māra Kiope ziņo no Viļņas

No Barikadopēdija

Vakar Lietuvā

PSKP CK sekretārs V. Medvedevs intervijā Lietuvas radio korespondentam teica, ka «LKP autonomijas jautājums ir partijas iekšējā lieta». Visas tautas interese par to, pēc V. Medvedeva domām, ir komunistiskās partijas joprojām lielās autoritātes pierādījums.

Vakar notikušajā preses konferencē V. Landsberģis, atsaucoties uz šo izteicienu, paziņoja: pagaidām nekas neliecina, ka PSKP apzinātos savas attiecības ar LKP — ar citu partiju. Tāpat, teica V. Landsberģis, ir ar Lietuvas un PSRS attiecībām. Tās mums vienmēr bijušas problemātiskas, bet tagad nepieciešams to politisks, nevis militārs risinājums. Tas nozīmē PSRS ārpolitikā pasludināto principu pielietojumu iekšpolitikā. Būtībā Baltijas jautājums ir starptautisks jautājums, turpināja V. Landsberģis, bet ne visi to vēl ir sapratuši.

Savukārt LKP otrais sekretārs V. Berjozovs preses konferencē paziņoja, ka par ceturtdien paredzamajām plašajām akcijām, ko organizē «Sajūdis», LKP CK locekļi uzzina no masu informācijas līdzekļiem. Saprotams, CK locekļi varētu tikai priecāties par tautas atbalsta izpausmēm, bet, no otras puses, atbildība par augstā viesa drošību vizītes laikā ir smags slogs. Jau tagad milicijas darbinieki guļot tikai trīs četras stundas dienā.

Pēc V. Berjozova un J. Paļecka vizītes «Sajūdis» mītnē tautas kustības vadība aicināja uz Viļņu doties tikai atsevišķu rajonu pārstāvjus.

Vakar notikušajā «Sajūdis» organizētajā mītiņā Ģedimina laukumā piedalījās vairāk nekā 20 000 Viļņas iedzīvotāju. Patlaban, kad visas pasaules uzmanība piesaistīta Lietuvai — te «Sajūdis» taktika ir labi pārdomāta — prasība pēc «nepaklausamybe», tas ir, pēc neatkarības, kas latvietim skaniski asociējas ar drastisko nepaklausību, protams, ir sevišķi pārliecinoša tautas gribas izpausme.

Sabiedriskās domas pētīšanas centra apkopotajā reitingā M. Gorbačovs ir ļoti populārs Lietuvā, un šajā vērtējumā visās nacionālajās grupās valda vienprātība. Filmkameras, fotoaparāti, magnetofoni ir iedarbināti — žurnālisti kāri tver baumas par iespējamo Gorbačova ierašanās laiku. Domājams, ka TAS notiks šodien ap plkst. 11 kādā no lidlaukiem, kas atrodas ārpus Viļņas.

Redakcijas piebilde. Mums piezvanīja «Sajūdis» sekretāre Vida Laukmainīte un pastāstīja, ka šodien manifestācijā Viļņā varētu piedalīties apmēram miljons Lietuvas iedzīvotāju.

Māra Kiope