Kulminācija

No Barikadopēdija

Kulminācija

KPFSR Tautas deputātu kongresā Augstākās Padomes priekšsēdētāja amatam tika izvirzīti 13 kandidāti. Šķiet, ka arī šoreiz nelaimīgais skaitlis var savu izdarīt. Tiesa, ir bijuši gadījumi, kad nelaimīgie ticējumi Krievijai ir palīdzējuši. Pieci kandidāti uzreiz atsauca savas kandidatūras. Vinu vidū — KPFSR Augstākās Padomes priekšsēdētājs V. Vorotņikovs, PSKP CK sekretārs J. Manaņenko un N. Rižkova pirmais vietnieks L. Voroņins. Tie bija ļoti stipri pretendenti. No izvirzīšanas par kandidātu atteicās arī Valsts dabas komitejas priekšsēdētājs H. Voroncovs.

Palika astoņi deputāti, kas savstarpējo cīņu turpināja piektdien. Ar savu programmu uzstājās gan B. Jeļcins, gan I. Poloskovs. Pēc viņu uzstāšanās sākās jauns kandidatūru atsaukšanas vilnis.. Savu kandidatūru atsauca KPFSR Ministru Padomes priekšsēdētājs A. Vlasovs, ko uzskatīja par vienu no visreālākajiem pretendentiem un kam nenoliedzami ir Centra atbalsts.

Pašlaik uz prezidenta posteni kandidē trīs cilvēki. Tie ir demokrātu līderis B. Jelcins, labējo spēku elks I. Poloskovs un kandidāts, kas pats sevi izvirzīja, — V. Morokins.

Cīņā starp Jelcinu un Poloskovu kompromisi nav iespējami, taču nav izslēgts, ka būs otrā balsošanas kārta, kurā piedalīsies citi kandidāti.

Jeļcinam un demokrātiem ir izredzes, bet diemžēl ir jāatzīst, ka tās ir arī konservatīvajiem, kas turas kopā ar savu līderi.

VITĀLIJS PORTŅIKOVS

(pa tālruni no Maskavas)