Latvijas Ārstu biedrība

No Barikadopēdija

1949. gada 12. augusta Ženēvas starptautiskās konvencijas 3. daļas 51. punkts atzīst par prettiesisku okupētās teritorijas iedzīvotāju iesaistīšanu okupācijas armijā. Šo konvenciju ir parakstījusi arī PSRS, kuras armijas darbība Baltijā un citās anektētajās teritorijās ir atzīstama par okupāciju. Sevišķi uzskatāmi savu noziedzīgo, represīvo darbību pret anektēto teritoriju tautām Padomju armija pierādījusi 1989. gada aprīlī Tbilisi, 1990. gada janvārī Baku un pašreizējā agresijā Lietuvas Republikā.

Apzinoties iepriekšminēto, LĀB valde uzskata, ka pat formāla atrašanās šīs armijas sastāvā ir pretrunā ar ārstu ētiku un starptautiski pieņemtajām normām. Uzskatam, ka pirms diploma saņemšanas dotais Armijas zvērests ir antihumāns, piespiedu zvērests.

Atbalstot Liepājas Ārstu biedrības iniciatīvu, Latvijas Ārstu biedrības valdes biedri nodod atpakaļ savas rezervistu karaklausības apliecības to īpašniekam — Padomju armijai.

Tajā pašā laikā LĀB valde garantē savu biedru līdzdalību dabas katastrofu un stihisku nelaimju gadījumos, kā arī iespējamos Latvijas Republikas zemessargu formējumos.

LĀB biedri, kuri vēlas atteikties no līdzdalības okupācijas armijā, var saņemt informāciju LĀB mītnē Pilsoņu ielā 13, VĀM DZO centra telpās, tālr. 617530.

1990 gada 5. aprīlī