Nost ar metro!

No Barikadopēdija
[[LX19880504|]]
INFORMĀCIJA PAR DEMONSTRĀCIJU 27. APRĪLĪ RĪGĀ

Pulcēšanās demonstrācijai sākās Komunāru laukumā (Esplanāde) plkst. 18. Izpildkomiteja nolēma, ka Komunāru laukums nav izdevīgs, tomēr atļāva demonstrāciju sarīkot, bet tikai Arkādijas parkā, apsolot to izziņot pa radio un televīziju. Tāds paziņojums iepriekšējā vakarā tiešām izskanēja ar norādījumu, ka demonstrācija notiks Arkādijas parkā plkst. 19, bet cilvēki šā vai tā sāka pulcēties Komunāru laukumā. Sapulcējās daudzi tūkstoši.

No turienes lielā kolonnā ar plakātiem visi sāka virzīties pa Ļeņina ielu, gar Brīvības pieminekli, pa Padomju bulvāri, pa Smilšu ielu uz Oktobra tiltu pāri Daugavai. Brīdī, kad kolonnas priekšgals bija jau Pārdaugavā, otrs gals sniedzās tālu Vecrīgā. Kolonna 4-5 cilvēku platumā bija izstiepusies 2,5 kilometru gammā. Pēc tā rēķinot, cilvēku bija 10 — 12 tūkstoši. Vides aizsardzības kluba (VAK) aktīvisti sapulcējušos aizvadīja uz Arkādijas parku.

Daži plakāti: "Metro — genocīda ierocis!", "Prom metrospeci!", "Sašmurgojuši virszemi, pārkārtosim pazemi!", "Rubikam metropolitēnu — grāmatām polietilēnu!", "Metro vēl nav, kartiņas ir!" Plakāts ar Latvijas kontūrām, iezīmēta Rīga un Daugava. Gar Daugavu iet cilvēku figūras ar lāpstām un kapļiem vateņos. Apakšā tautas dziesmas pantiņš: "Ejam brāļi mēs uz Rīgu, Rīgā laba dzīvošana, Stikla durvis, vara vārti, Paši veras neverami." "Metro nē — mums pietiek ar Staburagu!", "Cīnīsimies pret tumsu augšā un apakšā!", "Rīgas metro — bumba ar laika degli!", "Metro – zaļā gaisma migrantiem!", "Nelien zemē, sakop augšu!", "Nost ar metro — būvēsim attīrīšanas iekārtas!" Bija vēl ļoti daudz citu plakātu, bet tie ir tie zīmīgākie...

Runu Arkādijā citu starpā teicis Valdis Turins, bijušais vēstures skolotājs, kurš 23. augustā pie Brīvības pieminekļa pacēla plakātu, prasot atklāt staļinisma noziegumu faktus. Demonstrācija noritēja ārkārtīgi mierīgi un labi. Bija labs gājiens. Notika mītiņš Arkādijas parka estrādē. Tur runāja pārstāvji no VAK. Pieminēja likumu par referendumu. Nekāda iejaukšanās no milicijas vai čekas puses nebija. Milicija bija gan, bet nebija neko uzkrītoša – tā bija nomalēs. Cilvēki pēc mītiņa mierīgi izklīda. Pēc tam bija sapulcēšanās plkst. 21 Dzelzceļnieku kultūras namā. Tur bija pārrunas galvenokārt ar tiem, kas grasās stāties VAK. Bija pārrunas par ekoloģiskām un citām tēmām. Joprojām klubs ir pusnelegāls.

PBLA