Vai tā ir demokrātijas paraugstunda?

No Barikadopēdija

Pašlaik viena no demokrātijas mācībstundām ir PSRS deputātu izvirzīšana un priekšvēlēšanu cīņa. Viens no starpposmiem šiem diviem procesiem ir apgabalu priekšvēlēšanu sapulces, kuras nevar uzskatīt par īsti demokrātisku pasākumu, jo te, vienkārši runājot, var «izšūpot» kādam nevēlamus izvirzītos kandidātus.

Bet ir arī medaļas otra puse, un to izmantoja administratīvi birokrātiskais aparāts 293. Proletāriešu rajona nacionāli teritoriālajā vēlēšanu apgabalā. Jūtot, ka uz 17. februāri izziņoto priekšvēlēšanu sapulci ievēlēto delegātu lielum lielais vairums ir pret tām kandidatūrām, kuras atbalsta un iesaka rajona KP komiteja, bet kurām tautā nav lielas popularitātes, šis sarūsējušais, taču vēl darbīgais aparāts nolēma 45 stundas pirms apgabala priekšvēlēšanu sapulces sākuma to atcelt. Apgabala vēlēšanu komisija tā arī izdarīja.

Un automātiski tika iesniegti reģistrēšanai visu šai apgabalā izvirzīto 12 kandidātu uzvārdi, kaut arī dažus no viņiem ir izvirzījuši tikai atsevišķi kolektīvi.

Nezinu, cik likumīgi ir rīkojusies šī apgabala vēlēšanu komisija, atceldama priekšvēlēšanu sapulci nepilnas divas dienas pirms tās atklāšanas, un kā to vērtē ievēlētie 500 sapulces delegāti no apmēram 126 organizācijām. Bet es, arī šīs sapulces delegāts, domāju, ka, izstrādājot republikas jauno Konstitūciju, visas tagad pamanītās vēlēšanu likumdošanas neprecizitātes, kļūdas un dažādie izskaidrojumu iespējamie varianti jānovērš jau pašā likumā.

 

A. RUČS,

Rīgas autoelektroaparātu rūpnīcas inženieris, LTF biedrs