Rīgas Latviešu biedrības valdes paziņojums

No Barikadopēdija

Mēs, Rīgas Latviešu biedrības valdes locekļi, vēršamies pie Latvijas sabiedrības, jaunievēlētās Latvijas PSR Augstākās Padomes deputātiem ar šo paziņojumu, kam ir būtiska nozīme latviešu kultūras turpmākajā attīstībā.

PSKP Latvijas teritoriālajai nodaļai ir bagāti īpašumi. Mēs to rašanos varam izskaidrot vienīgi ar nežēlīgu darbaļaužu ekspluatēšanu (piemēram, preses darbinieku), kā arī ar iedzīvošanos uz nabadzīgo iedzīvotāju slāņa, invalīdu un bāreņu rēķina — izvairoties no nodokļu maksāšanas, jo tieši ar tiem tiek finansētas sociālās programmas. Sociālā taisnīguma princips prasa, lai daļa šo īpašumu tiktu konfiscēta par labu tiem, kas šos līdzekļus ar savu darbu ir radījuši.

PSKP Latvijas teritoriālajā nodaļā šodien ir notikusi politiska šķelšanas, kas noteikti izraisīs arī īpašuma sadali. Taču, pirms tas notiek, mēs izvirzām PSKP Latvijas teritoriālajai nodaļai savas mantiskās pretenzijas. 1940. gada jūlijā LKP CK sekretārs Ž. Spure, izmantodams savu neierobežoto varu, kā arī to, ka Latvijas teritorija bija pilnīgi pakļauta Sarkanās Armijas kontrolei, ar LKP akceptu un tās vārdā uzdāvināja Sarkanās Armijas štābam RLB īpašumu G. Merķela ielā 13, šādi nodarīdams Rīgas Latviešu biedrībai kaitējumu par vairākiem desmitiem miljonu rubļu (summas precizēšanai jāizveido speciāla ieinteresēto pušu komisija). Tāpat mēs prasām gan materiālu, gan morālu gandarījumu par to, ka LKP rīcības dēļ Baltijas kara apgabala virsniecība jau vairāk nekā piecdesmit gadus joprojām parazitē uz latviešu kultūras attīstības rēķina.

Prasām Rīgas Latviešu biedrībai nodarītos zaudējumus piedzīt no kaitējuma izdarītāja — PSKP Latvijas teritoriālās nodaļas — pirms tās īpašumu sadalīšanas.

RĪGAS LATVIEŠU BIEDRĪBAS VALDE