Aprīļa tēzes

No Barikadopēdija

Vakarrīt, uz darbu dodoties, rajonu laikrakstu žurnālisti vēl nezināja, ka pēcpusdienā viņi jau piedalīsies Latvijas žurnālistu savienības valdes ārkārtējā un atklātajā plēnumā, kurā tika izteikta attieksme pret Rīgas pilsētas partijas biroja lēmumu — pārtraukt laikraksta «Rīgas Balss» izdošanu. Kolēģiem izteiktā solidaritāte atspoguļojās ļaužu pilnajā zālē, runātāju teiktajā un pieņemtajā rezolūcijā. Tā minēto lēmumu novērtēja kā politiski un tiesiski nepamatotu, pretrunīgu juridiskajām normām un esošajai Konstitūcijai.

Plēnuma dalībnieki aicina LKP XXV kongresu, Latvijas PSR Augstākās Padomes Prezidiju un Ministru Padomi steidzīgi izlemt mūsu Izdevniecības statusu. Kā ierosināja klātesošie — to atkal nododot Ministru Padomes pārziņi, lai pasargātu citus LKP CK nelabvēlīgus izdevumus no līdzīga likteņa. Tika izteikts lūgums Rīgas pilsētas Tautas deputātu padomei izmantot līdzizdevēja tiesības un reģistrēt «Rīgas Balsi» kā pilsētas TDP izdevumu, piešķirot tam neatkarīga pilsētas vakara laikraksta statusu.

LKP CK masu informācijas un propagandas sektora vadītājs Ojārs Skudra piedāvāja tēzes, kas neguva auditorijas atsaucību, jo tā vietā, lai LKP CK izteiktu operatīvu un konkrētu novērtējumu notikušajam, LKP CK tikai «norobežojas no tamlīdzīgām metodēm ...» Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, O. Skudra izteica cerību, ka LKP XXV kongresa delegāti, tostarp — žurnālisti — taču varēšot paust savu attieksmi. Uz vaicāto:

— Vai LKP CK Izdevniecības direktoram Kazimiram Dunduram bija jāpakļaujas šim lēmumam? — tika atbildēts:

— Lai Kazimirs Dundurs pats pastāsta, kāpēc viņš šo lēmumu izpildīja.

Plēnumā runāja vairāki žurnālisti.

Ilans Polockis: — Ierosinu «Rīgas Balss» žurnālistiem turpināt iesākto darbu. Ir jālūdz Rīgas iedzīvotājus boikotēt iespējamo Rīgas pilsētas partijas komitejas laikrakstu, savukārt, žurnālistus — nepiedalīties tā veidošanā un izdošanā!

Igors Movelis: — Mēs visi varam atrast iespējas «Rīgas Balsi» iespiest citā tipogrāfijā, padalīties ar avīzi savos papīra fondos.

Andris Jakubāns: — Šis bija jautājums par varu, kuru acīmredzami vēlas sagrābt minētā lēmuma autori. Padomāsim, kas notiks pirmdienas rītā! Līdzšinējais līdzsvars ir beidzies, ir notikusi atklāta konfrontācija, un būs jāsāk dzīvot citos apstākļos, rēķinoties ar draudiem.

I. EGLE

Piebilde: «Rīgas Balss», acīmredzot, tika pakļauta triecienam tāpēc, ka «RB» propagandē progresīvas idejas Rīgas cittautibu iedzīvotāju vidū. Žēl, ka gorkomiesi nolēma «pieslēgt» Rīgas vakara avīzi dienā, kad bija paredzēts publicēt interviju ar A. Klaucēnu ...