Mūsu korespondente Māra Kiope ziņo no Viļņas

No Barikadopēdija

Spēku skaitliskais samērs Mihaila Gorbačova gaidāmās vizītes priekšvakarā ir šāds: Lietuvas KP patlaban ir 150 tūkstoši biedru, tā sauktajā «nakts partijā» (PSKP Lietuvas nodaļā) — apmēram 50 tūkstoši.

Vakar visu notikumu centrs neapšaubāmi bija Lietuvas Žurnālistu savienības mītne — neliela ēka Vilnius ielā 35. Priekštelpai pildoties ar «Dunhill», «Camel» un citu pazīstamo tabakas firmu izstrādājumu smaržīgajiem dūmiem, mazliet vēlāk nekā paredzēts sākās pirmā preses konference. Tā notika Lietuvas valsts valodā, tāpēc katram, kas neprot lietuviešu valodu, nācās izmantot Rīgas radiorūpnīcā ražotās sinhronās tulkošanas ierīces. «Ķīlā» korespondenti atstāja savas akreditācijas kartes — tā īsā mirklī preses centra galds pārvērtās par pasaules ievērojamāko preses aģentūru, telesabiedrību un radio korparāciju abriveriatūru ekspozīciju.

Preses konferences vadītājs, Lietuvas Žurnālistu savienības valdes sekretārs Ringoldas Eilunavičus informēja telekameru aplenktos klātesošos, ka, diemžēl, par gaidāmo vizīti ir zināms visai maz... R. Eilunavičus nolasīja daudzo un dažādo PSKP CK locekļu oficiālo Lietuvas maršrutu sarakstu. Daudz ir šādu maršrutu, jo plaša ir Lietuvā ieradušos PSKP augstākās vadības pārstāvju delegācija.

Kamēr ārzemnieki steidzās uz preses centra tālsarunu pulti, lai saistītos ar savām aģentūrām, un daudzajās valodās skanošās balsis ar vilšanos izrunāja Gorbačova vārdu, R. Eilunavičus atbildēja uz individuālajiem jautājumiem. Viņš paskaidroja, ka vienīgo «novirzīšanos no plāna» pieļauj V. Medvedevs, kurš neapmeklēja Lietuvas preses namu. R. Eilunavičus izteica domu, ka V. Medvedevs jau reiz ir ticies ar Lietuvas žurnālistiem, tāpēc zinājis, ko no tiem var sagaidīt.

Vēl vakar notika «Sajūdis» preses konference «Par taktiku M. Gorbačova vizītes laikā». Lietuvas KP otrā sekretāra V. Berjozova un PSKP CK locekļa, PSRS Tautas mākslinieka M. Uļjanova preses konference.

Reportieri un korespondenti ir kā elektrizēti M. Gorbačova gaidās, bet Viļņa dzīvo savu dzīvi.

«Mēs esam ļoti mierīgi», teica uzrunātie garāmgājēji, «Domājam, ka principiālos vilcienos viss jau ir atrisināts — nepieciešams tikai pietiekami iespaidīgs noslēgums.»

Māra Kiope