PSRS Augstākajā Padomē

No Barikadopēdija

PSRS Augstākajā Padomē

PSRS Augstākā Padome pieņēmusi likumu «Par PSRS prezidenta goda un cieņas aizstāvēšanu» un lēmumu par tā piemērošanas un spēkā stāšanās kārtību.

PSRS Augstākā Padome, atzīstot, ka nav pieļaujama PSRS prezidenta kā padomju valsts vadītāja goda un cieņas aizskaršana, noteikusi, ka publiska PSRS prezidenta goda aizskaršana vai viņa apmelošana sodāma ar naudas sodu — līdz trim tūkstošiem rubļu — vai labošanas darbiem uz laiku lidz diviem gadiem, vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Tāda pati rīcība, ja tajā izmantota prese vai citi masu informācijas līdzekļi, sodāma ar labošanas darbiem uz laiku lidz diviem gadiem vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

Masu informācijas līdzeklim, kas publicējis materiālu, kurā aizskarts PSRS prezidenta gods vai arī ietverti pret viņu vērsti apmelojumi, pēc tiesas lēmuma uzliek naudas sodu līdz divdesmit piecu tūkstošu rubļu apmēram.

Ja masu informācijas līdzeklis atkārtoti publicē materiālu, kurā aizskarts PSRS prezidenta gods vai arī ietverti pret viņu vērsti apmelojumi, tā darbība pēc tiesas lēmuma var tikt izbeigta.

Lēmumā par šā likuma piemērošanas un spēkā stāšanās kārtību norādīts, ka likums stātas spēkā ar tā publicēšanas brīdi.

Paskaidrots, ka par publisku PSRS prezidenta goda aizskaršanu uzskatāma tīša viņa goda un cieņas pazemošana, kas ietverta nepiedienīgā formā.

Par PSRS prezidenta apmelošanu uzskatāma tīši nepatiesu viņu apkaunojošu izdomājumu izplatīšana.

PSRS likuma «Par PSRS prezidenta goda un cieņas aizstāvēšanu» darbība nav attiecināma uz publiskām runām, kurās ietverti kritiski izteikumi par padomju valsts vadītāja — PSRS prezidenta darbību, kā arī par viņa vadībā īstenoto politiku.

Noteikts, ka lietās, kas paredzētas PSRS likumā «Par PSRS prezidenta goda un cieņas aizstāvēšanu», iepriekšējo izmeklēšanu veic prokuratūras orgānu izmeklētāji Padomju Sociālistisko Republiku Savienības un savienoto republiku kriminālprocesa likumdošanā paredzētajā kārtībā.

Masu informācijas līdzekļi vai to struktūrvienības (radio vai televīzijas programmas u.c.), kas publicējušas materiālus, kuros aizskarts PSRS prezidenta gods vai ietverti pret viņu vērsti apmelojumi, var tikt saukti pie atbildības pēc tam, kad stājies likumiskā spēkā notiesājošs tiesas spriedums attiecībā pret konkrētu personu (personām), kuras pieļāvušas PSRS prezidenta goda aizskaršanu vai pret viņu vērstus apmelojumus.

Savienoto republiku augstākajām padomēm ieteikts saskaņot savienoto republiku likumdošanu ar minēto likumu.

PSRS Augstākā Padome pieņēmusi lēmumu par PSRS prezidenta nodrošināšanu, apkalpošanu un apsardzību. Lai efektīvi īstenotu PSRS Konstitūcijā noteiktās Padomju Sociālistisko Republiku Savienības prezidenta pilnvaras, PSRS Augstākā Padome noteikusi šādu PSRS prezidenta valsts nodrošināšanu un apkalpošanu:

darba algu — 4 tūkstošus rub|u mēnesī, kas apliekama ar nodokli;

uz PSRS prezidenta amata ieņemšanas laiku — rezidences Piemaskavā un Krimā un dienesta dzīvokli Maskavā;

īpaši iekārtotas lidmašīnas un helikopterus;

speciālu autotransportu;

apsardzi, ko garantē PSRS Valsts drošības komiteja.

PSRS prezidenta izdevumi reprezentācijas mērķiem Padomju Savienībā un ārvalstu apmeklēšanas laikā tiek īstenoti vispārpieņemto starptautisko normu ietvaros par PSRS valsts budžeta līdzekļiem.

PSRS prezidenta dzīvesbiedrei un ģimenei apsardzi un transporta pakalpojumus garantē PSRS Valsts drošības komiteja.

Pēc atkāpšanās no amata PSRS prezidentam līdz mūža beigām:

noteikta pensija — 1500 rubļi mēnesī; nodota lietošanā valsts vasarnīca ar nepieciešamo apkalpošanu, apsardzi un nodrošināts transports;

Noteikts, ka, sākot ar 1991. gadu, PSRS valsts budžetā tiks paredzēts īpašs postenis PSRS prezidenta darbības finansēšanai.

PSRS Augstākās Padomes likumu un lēmumus publicē «PSRS Tautas deputātu kongresa un PSRS Augstākās Padomes ziņotājā».