Ļeņingradā

No Barikadopēdija

Kā ziņo vietējie žurnālisti, desmitiem tūkstošu cilvēku otrdien Ļeņingradā protestēja pret prezidenta Mihaila Gorbačova gāšanu. «Mēs esam sapulcējušies šeit, lai paustu savu nelokāmo apņēmību nepieļaut valsts apvērsumu mūsu zemē,» teica pilsētas mērs Anatolijs Sobčaks, uzrunādams demonstrantus pie vēsturiskās Ziemas pils. A. Sobčaks sacīja, ka viņš ir panācis vienošanos ar ārkārtējā stāvokļa komisijas iecelto Ļeņingradas kara komandantu Viktoru Samsonovu, ka pilsētā netiks ievests karaspēks. Pēc viņa vārdiem, divas tanku kolonnas esot apturētas dažus kilometrus no pilsētas centra. Milzīga demonstrantu masa Pils laukumā apliecināja atbalstu Krievijas prezidentam Borisam Jeļcinam.

B. Jeļcins aicina uz vispārēju streiku, lai atjaunotu amatā M. Gorbačovu. Pēc A. Sobčaka vārdiem, Ļeņingradā darbu pārtraukušas 20 rūpnīcas, to vidū arī milzīgā Kirova rūpnīca, kas ražo traktorus un tankus. Taču viņš aicināja strādniekus atgriezties darbā, apgalvodams, ka Ļeņingradas pilsētas padome pilnīgi kontrolē situāciju.

Pār demonstrantu galvām plīvoja sarkanzilibaltais Krievijas karogs un melnidzeltenibaltais Krievijas impērijas karogs. Demonstranti nesa transparentus, kuros varas sagrābšana nosodīta ar vārdiem «Nē — fašismam!». Kā ziņo vietējie žurnālisti, daļa tuvējā Ļeņingradas kara apgabala štāba personāla arī apliecinājusi atbalstu un uz viena no transparentiem štāba ēkas logā bijis rakstīts: «Gaisa kara spēki un armija ir ar jums».

Anatolijs Sobčaks teicis runu Ļeņingradas tautas deputātu ārkārtējā sesijā. Viņš paziņoja, ka ticies ar ārkārtēja stāvokļa komisijas locekļiem un uzskata viņus «par noziedzniekiem, kas jāsauc pie atbildības». Anatolijs Sobčaks sacīja, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam tika izteikts priekšlikums atkāpties no amata, kuru viņš noraidījis un pieprasījis dot viņam iespēju runāt televīzijā.

 

Ļeņingradas metalurģiskās apvienības strādnieku gājiens pa pilsētas ielām.

TASS — LETA foto