Genadija Janajeva preses konference

No Barikadopēdija

PSRS valsts ārkārtējā stāvokļa komiteja domā lūgt, lai tās pilnvaras izsludināt ārkārtēju stāvokli apstiprina PSRS Augstākā Padome, kuras ārkārtas sesija tiks  sasaukta 26. augustā.

Pievērsies dažu padomju laikrakstu iznākšanas apturēšanai, viņš atzīmēja, ka līdz ar ārkārtējā stāvokļa režīma noteikšanu jāpārreģistrē daži masu izdevumi. Turklāt Genādijs Janajevs uzsvēra, ka šajā gadījumā ir runa «nevis par slēgšanu, bet par pārreģistrāciju». Viņš atzīmēja, ka «haosā, kurā nonākusi valsts, lielā mērā ir vainīgi arī daži masu informācijas līdzekļi». PSRS prezidenta vietas izpildītājs norādīja, ka varas iestādes centīsies «nenovilcināt» pārreģistrācijas procesu.

Atbildēdams uz kādas žurnālistes jautājumu, Genadijs Janajevs nepiekrita viņas apgalvojumam, ka «pagājušajā naktī Padomju Savienībā tika izdarīts valsts apvērsums». Uzsvēris, ka VĀSK balstās uz konstitūcijas normām, viņš izteica domu, ka PSRS Augstākā Padome apstiprinās pieņemtos lēmumus.

Tāpat PSRS prezidenta vietas izpildītājs sacīja, ka viņam «neliekas korekta šāsdienas notikumu salīdzināšana ar 1917. un 1964. gadu». «Jebkādas analoģijas te ir vienkārši bīstamas,» viņš piebilda.

Runādams par Mihaila Gorbačova veselības stāvokli, Genadijs Janajevs atzīmēja, ka medicīniskais atzinums par Mihaila Gorbačova veselības stāvokli tiks publicēts «savā laikā». Nepiekrizdams apgalvojumam, ka prezidentam Gorbačovam atņemta vara, viņš īpaši uzsvēra, ka «runa ir par prezidenta pagaidu nespēju veselības stāvokļa dēļ izpildīt savus pienākumus». Genadijs Janajevs vēlreiz apstiprināja PSRS vadības nodomu izpildīt Padomju Savienības ārpolitiskās saistības, arī saistības attiecībā uz termiņiem, kādos padomju karaspēks jāizved no Vācijas teritorijas.

Genadijs Janajevs teica, ka PSRS vadībai esot rīcības programma spriedzes mazināšanai starpnacionālajās attiecībās. «Mums ir pilnīgi konkrēti plāni, kas saistīti ar Armēnijas un Azerbaidžānas savstarpējo problēmu noregulēšanu,» viņš sacīja. Ir arī pilnīgi konkrēti priekšlikumi attiecībā uz citu starpnacionālo problēmu noregulēšanu,» atzīmēja Genadijs Janajevs, izteikdams domu, ka šīs problēmas pašlaik Padomju Savienībai ir vienas no vissvarīgākajām.

Prezidenta vietas izpildītājs ziņoja, ka notikušas sarunas «faktiski ar savienoto republiku vadītāju vairākumu», ar Krievijas autonomiju vadītājiem. «Mēs esam saņēmuši gan autonomiju, gan republiku vadītāju absolūtā vairākuma atbalstu mūsu nodomam nodibināt valsti kārtību,» viņš sacīja.

Atbildēdams uz jautājumu, vai būtu iespējams sarīkot Mihaila Gorbačova preses konferenci, Genadijs Janajevs teica, ka, tiklīdz Mihaila Gorbačova veselības stāvoklis atļaus, «viņš labprāt tiksies ar žurnālistiem».

Tāpat viņš ziņoja, ka Mihails Gorbačovs atrodas pilnīgā drošībā, viņam nekas nedraud. «Es domāju,» piebilda Genadijs Janajevs, «ka mans draugs prezidents Gorbačovs būs ierindā un mēs vēl kopā strādāsim.»

Pēc viņa vārdiem, nav nepieciešams izsludināt ārkārtēju stāvokli visā valstī. Ir reģioni, kur patiešām uzkrājušās tādas problēmas, ko bez ārkārtējiem pasākumiem būs grūti atrisināt, taču tajā pašā laikā, piemēram, Kazahijā vai Uzbekijā nav nepieciešams noteikt ārkārtēju stāvokli, jo situācija tur ir pietiekami stabila, atzīmēja Genadijs Janajevs.

KPFSR valdības rīcību viņš novērtēja kā «ļoti bīstamu politiku».

Runādams par attieksmi pret republikām, kas nedomā parakstīt vai pašlaik nav gatavas parakstīt savienības līgumu, Genadijs Janajevs teica, ka valsts vadības nostāja nav mainījusies un ka tā «respektēs tautu gribas izpausmi».

Atbildēdams uz jautājumu, cik ilgi viņš pildīs PSRS prezidenta pienākumus, Genadijs Janajevs teica, ka «līdz ar situācijas normalizēšanos mēs sarīkosim tiešas Padomju Savienības prezidenta vēlēšanas.»

Tāpat viņš izteica vēlēšanos «darīt visu, lai nebūtu jālieto spēks pret civiliedzīvotājiem». «Mums jādara viss, lai nepieļautu nekādus ekscesus,» sacīja Genadijs Janajevs, norādot, ka paredzētie ārkārtējie pasākumi «nepavisam nav saistīti ar kaut kādu uzbrukumu cilvēka tiesībām.»

 

TASS — LETA foto

Maskava. Bruņoti karavīri uz KPFSR valdības ēkas fona.