Latvijas ĻKJS XXIV kongresa rezolūcija par sabiedrības demilitarizāciju

No Barikadopēdija

1. 1989. gada rudens iesaukuma laikā apmēram 160 republikas jaunieši reliģiskas un idejiskas pārliecības dēļ ir atteikušies no dienesta PSRS Bruņotajos Spēkos. Patlaban lietas tiek izskatītas un gatavotas iesniegšanai Tautas tiesā. Ņemot vērā to, ka Latvijas PSR Konstitūcija un Kriminālkodekss neatbilst starptautiskajiem tiesiskajiem aktiem, LĻKJS XXIV kongresa delegāti uzskata par nepieļaujamu šo jauniešu saukšanu pie kriminālatbildības pēc pašreiz spēkā esošā Latvijas PSR Kriminālkodeksa 75. panta un pieprasa izdarīt grozījumus Latvijas PSR Konstitūcijas 61. pantā un Latvijas PSR Kriminālkodeksa 75. pantā atbilstoši starptautiskajām tiesiskajām normām, kā arī pārtraukt lietu turpmāku izskatīšanu, līdz tiks izdarīti grozījumi attiecīgajos pantos.

2. Ievērojot sabiedrisko domu attieksmē pret dienestu PSRS Bruņotajos Spēkos, kā arī prettiesisko rīcību, kuras dēļ cietuši Latvijas jaunieši, LĻKJS XXIV kongresa delegāti iestājas par alternatīvā (darba) dienesta izveidošanu personām, kuras reliģiskas vai idejiskas pārliecības dēļ nevar dienēt armijā. Vienlaikus LĻKJS XXIV kongresa delegāti iestājas par profesionālu teritoriālu armijas apakšvienību izveidošanu Latvijā.

3. Attīstoties zemnieku saimniecību kustībai Latvijā, kas ir pamats agrārās reformas īstenošanai, LĻKJS XXIV kongresa delegāti uzskata par nepieciešamu atbrīvot no karadienesta jauniešus, kuri ir saņēmuši zemi pastāvīgai lietošanai un kļuvuši par brīvajiem zemniekiem. Tas pielīdzināms sociālajam dienestam.

4. LĻKJS XXIV kongresa delegāti uzskata, ka jauniešu militārā apmācība veicina kara propagandu, un tāpēc aicina likvidēt jauniešu militārās nometnes, militāro apmācību skolās un pastiprināt jauniešu fizisko un estētisko audzināšanu. LĻKJS XXIV kongresa delegāti pieprasa radikāli mainīt militāro apmācību augstskolās, pilnīgi ievērojot brīvprātības principu