Ieiet

Partneri Komanda Par mums Kontakti Ziedojumi
 
janvāris februāris marts aprīlis maijs jūnijs jūlijs augusts septembris oktobris novembris decembris
Helsinki-86
VAK
LNNK
LTF
PSRS tautas deputāti
LR Augstākās Padomes deputāti

Izmaiņas

No Barikadopēdija

554368

Pievienoti 59 baiti, 2012. gada 9. oktobris, plkst. 19.06
nav labojuma kopsavilkuma
Vislielākajā cieņā —
<p style="text-align: right; ">'''ANNA KUZINA,'''</p><p style="text-align: right; ">Braku muzeja vadītāja</p><p style="text-align: right; ">'''AIVARA SALMAŅA''' foto</p>
&nbsp;
<p style="text-align: center; ">&nbsp;***</p>
&nbsp;
<p style="text-align: center; ">***</p>  <br/>Rīgas Politehniskais institūts Braku sporta bāzi izmanto galvenokārt kā studentu — sportistu mācību un treniņu nometni (atbildīgais — fiziskās audzināšanas katedras pasniedzējs Jānis Lodītis). Bez tam arī atsevišķiem institūta darbiniekiem tiek dota iespēja pavadīt tur brīvdienas. Šie darbinieki saņem caurlaides, un visi ir reģistrēti. Tādēļ, ja rodas vajadzība, ir iespējams pateikt, kas kad ir bijis Brakos.
No Braku muzeja darbiniekiem institūta vadība nav saņēmusi nevienu signālu par to, ka tur institūta studenti vai darbinieki būtu nepiedienīgi uzvedušies. Par alkoholisku dzērienu lietošanu Rīgas Politehniskā institūta telpās studentiem un darbiniekiem sods ir viennozīmīgs — izslēgšana no kolektīva.
<p style="text-align: right; ">'''E. LAVENDELIS,'''</p><p style="text-align: right; ">A. Pelšes Rīgas Politehniska institūta rektors</p> <p style="text-align: center; ">***</p>  <br/>60. gados celtā ēka vispār ir nelaimīgs pārpratums, jo tā ir iznīcinājusi Brakus kā memoriālu ansambli. Muzejiski domājot, šo mūsdienīgo svešķermeni vajadzētu likvidēt un muzeja palīgēku uzcelt meža aizsegā, tālāk no seno ēku kompleksa. Ja pagaidām tas nav realizējams, bet paturams vērā kā nākotnes uzdevums, tad vismaz šobrīd aktīvi būtu jāatrisina jautājums par šīs mājas ekspluatāciju.
Braku muzeja vadītājas A. Kuzinas satraukums ir pilnīgi pamatots. Pašreizējā situācija ir ne tikai necieņas izrādīšana R. Blaumanim, tā vistiešākā veidā nojauc to atmosfēru, kādu nepieciešams nodrošināt apmeklētājiem memoriālā ansambli un tā apkārtnē. Piedevām rupji tiek pārkāpti elementārie muzejisko vērtību saglabāšanas noteikumi, kas fiksēti visās instrukcijās, jo svešu cilvēku uzturēšanās jebkura diennakts laikā muzeja teritorijā apdraud ne tikai dabas objektus, bet arī memoriālās ēkas.
Kā izbeigt šo ieilgušo, būtībā nepieļaujamo stāvokli, bet galvenais — ko darīt tālāk, ja ēka nonāktu muzeja pārziņā — tā jau ir ļoti konkrēta profesionāla saruna, tajā jāuzklausa arī Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja viedoklis, kura tiešā pārziņā atrodas R. Blaumaņa Braki.
<p style="text-align: right; ">'''M. VERŠĀNE,'''</p><p style="text-align: right; ">Raiņa literatūras un mākslas vēstures muzeja direktore</p>
&nbsp;
<p style="text-align: center; ">***</p>  <br/>Tuvākajos gados paredzēta Braku muzeja paplašināšana un labiekārtošana. Tas nozīmē, ka pieaugs muzeja darba apjoms un apmeklētāju skaits.
Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības Centrāla padome uzskata, ka muzeja vadības ierosinājums nodot Rīgas Politehniskā institūta sporta bāzi muzeja bilancē ir lietderīgs un pamatots.
&nbsp;
<p style="text-align: right; ">'''L. PUTEKLIS,'''</p><p style="text-align: right; ">Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības</p><p style="text-align: right; ">Centrālās padomes prezidija priekšsēdētāja vietnieks</p>
&nbsp;
<p style="text-align: center; ">***</p>  <br/>LPSR Valsts fiziskās kultūras un sporta komiteja iepazinās ar Braku muzeja vadītājas A. Kuzinas vēstuli, tikās ar viņu Brakos. Mūs dziļi satrauc atsevišķi ētikas pārkāpumi sporta aprindās, mēs nebūt necenšamies notušēt sportu pavadošās negatīvās parādības, bet veicam pasākumus to novēršanai, audzināšanas darba pilnveidošanai.
Muzeja vadītajās A. Kuzinas un sporta bāzes darbinieku stāstījumā tika apliecināts, ka īstenie sportisti (pārsvarā tie ir treneru Krastiņa un Lodziņa vadītie RPI slēpotāji) nav saistīti ar minētajām izdarībām.
Mūsu darba centieni pilnībā saskan ar A. Lunačarska teikto: «Mēs, materiālisti, esam gaiša dzīvesprieka cilvēki, mēs — veselības cilvēki, un tādēļ mēs atzīstam fizkultūras gigantisko nozīmi.»
 <p style="text-align: right; ">'''D. ZNATNAJS,''' </p><p style="text-align: right; ">LPSR Valsts fiziskās kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājs</p>
&nbsp;
<p style="text-align: center; ">&nbsp;***</p>  <br/>Rūdolfa Blaumaņa mājas Braki Jumurdas ciemā ir republikas nozīmes vēstures piemineklis. No rajona vadības puses šim objektam tiek pievērsta pastāvīga uzmanība. Gatavošanās lielā rakstnieka jubilejai — 125. dzimšanas dienai faktiski sākās jau pirms pāris gadiem, kad tika pasūtīta dokumentācija Braku muzejam piegulošas zemes platību meliorācijai, un tās izgatavošanas laikā, saskaņā ar topošo dokumentāciju, Madonas PMK-19 iztīrīja un padziļināja pirts dīķi, meliorēja jauno ābeļdārzu, padomju saimniecība «Ērgļi» novāca vēlākos gados izveidojušos apaugumu gar jauno ābeļdārzu un pirts dīķi.
Tagad ir izgatavota dokumentācija zemes meliorācijai, triju trūkstošo ēku (sīklopu kūts, zirgu stallis, klēts) celtniecībai, divu autostāvvietu izbūvei, estrādes celtniecībai un iekšējo ceļu izveidošanai
Ja institūta administrācija piekrīt visas ēkas nodošanai un Kultūras ministrija var iedalīt attiecīgu štatu un līdzekļus šis ēkas uzturēšanai, rajona izpildkomitejai nav iebildumu par šīs ēkas nodošanu Kultūras ministrijas sistēmā.
<p style="text-align: right; ">'''V. BLUĶIS,'''</p><p style="text-align: right; ">Madonas rajona Tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētājs</p> <p style="text-align: center; ">***</p>  <br/>Latvijas PSR Kultūras ministrijas Muzeju, tēlotājas mākslas un pieminekļu aizsardzības pārvalde par darba un sadzīves apstākļiem Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja filiālē R. Blaumaņa memoriālajā muzeja Braki ir informēta un pievienojas filiāles vadītājas A. Kuzinas izteiktajām domām un atziņām.
60. gados, uzceļot Rīgas Politehniskā institūta sporta bāzes ēku Brakos, ir pieļauta kļūda gan no pieminekļu aizsardzības, gan art no muzeja funkcionālā viedokļa, Latvijas PSR Kultūras ministrija vairākkārt ir ierosinājusi Rīgas Politehniskajam institūtam nodot minētās sporta bāzes ēku muzeja rīcībā. Diemžēl līdz šim jautājums nav atrisināts.
Muzeju, tēlotājas mākslas un pieminekļu aizsardzības pārvalde arī tagad atbalsta A. Kuzinas priekšlikumu par sporta bāzes ēkas nodošanu muzejam.
<p style="text-align: right; ">'''I. LUKAŽS'''</p><p style="text-align: right; ">Latvijas PSR Kultūras ministrijas</p><p style="text-align: right; ">Muzeju, tēlotājas mākslas un pieminekļu</p><p style="text-align: right; ">aizsardzības pār valdes priekšnieks</p>
&nbsp;
<p style="text-align: center; ">***</p>  <br/>'''Kaut arī lielās līnijās visi it kā esam vienprātīgi, tomēr starp rindām lasāmas neskaidrības un pretrunas. Lai gan runas par Braku nedienām klīst jau daudzus gadus, tā vien šķiet, ka patiesi ieinteresēta kopīga saruna nav notikusi. Lai arī sabiedrībai šai jautājumā būtu kāda skaidrība un lai izbēgtu no aplamiem spriedelējumiem, redakcija bija uzņēmusies starpnieka lomu, nolemdama šos viedokļus publicēt.'''
16 760
labojumi
© 2012 Barikadopēdijas fonds. Idejas un nosaukuma autors - Andrejs Cīrulis. Citēšanas gadījumos atsauce uz Barikadopēdiju ir obligāta.
Publicēto materiālu autortiesības pieder to autoriem.