Ieiet

Partneri Komanda Par mums Kontakti Ziedojumi
 
janvāris februāris marts aprīlis maijs jūnijs jūlijs augusts septembris oktobris novembris decembris
Helsinki-86
VAK
LNNK
LTF
PSRS tautas deputāti
LR Augstākās Padomes deputāti

Izmaiņas

No Barikadopēdija

708839

Noņemts 1 baits, 2012. gada 2. maijs, plkst. 23.33
nav labojuma kopsavilkuma
Jau drīz varējām izdevīgi iegādāties 3600 kvadrātmetru lielu piemērotu zemesgabalu, netālu no mūsu rīcībā vēl atstātām MLĢ mācību telpām, kas bija Minsteres īpašums. Zemesgabals bija pietiekami liels, lai kādreiz piebūvētu arī skolas telpas. Tiklīdz pirmie plāni bija izstrādāti, no abu vācu institūciju puses nāca pārsteidzošs piedāvājums papildināt savu piešķīruma daļu (kopā līdz pieciem miljoniem vācu marku), lai mēs projektā tūliņ varētu iekļaut arī skolas piebūvi. Tas bija tik ļoti izdevīgs lēmums, ka, prātīgi plānojot un rīkojoties, jau varējām cerēt iztikt bez bankas kredita. Tādējādi pašu ieguldāmā kapitāla vajadzēja «tikai» 1,6 miljoni vācu marku.
Nu varējām rīkoties drošāk un tā, iesaistoties arvien jauniem labas gribas ziedotājiem, 1986. gadā vērām gatavā LCM durvis. Tas bija celts, lai mūsu trimdas jaunatnei brīvā pasaulē būtu iegūstamas rietumnieciski kvalitātīvas mācības ar savas valodas un tautas kultūras vērtību bagātību. Centrs tapa ar domu par tā nozīmi mūsu tad vēl nezināmai nākotnei – lai trimdinieki varētu būt sagatavoti mūsu pašu Latvijas valstiskās patstāvības brīdim. Mūsu rīcībā nu bija nams un skola ar trimdai simbolisko ideju par gaismas pili jeb, kā Andrejs Eglītis to apzīmēja, — katedrāle. Un tiešām — trimdas darbība un arī LCM tapšana no paša iesākuma allaž balstījās uz Dieva svētības lūgšanu ar Latvijas himnas vārdiem.
Lai gan ideja par LCM radās Latvijas valstiskās nebrīves gadu laikā, tā darbības aktīvākie gadi aizritēja, jau gaidot un līdzi veidojot reālo dzimtenes pašnoteikšanās atjaunošanu. Tādējādi MLĢ un LCM kļuva par tiešo tiltu trimdas un Latvijas neatkarības atjaunotāju tuvākai saskarsmei. No MLĢ un LCM vides nākuši vairāki ievērojami Latvijas darbinieki: Vita Tērauda, Vilnis Zaļkalns, Egīls Levits, Krišjānis Kariņš, Margita Gūtmane, Kārlis Kangeris, Solveiga Silkalna, Valdis Labinskis, Māra Sīmane, Rolands Lappuķe, Anna Muchka, Imants Lieģis, Austris Grasis, Juris Sinka, Valters Nollendorfs, Andris Gobiņš un citi.
© 2012 Barikadopēdijas fonds. Idejas un nosaukuma autors - Andrejs Cīrulis. Citēšanas gadījumos atsauce uz Barikadopēdiju ir obligāta.
Publicēto materiālu autortiesības pieder to autoriem.