Krievijas drāmas trešais cēliens

No Barikadopēdija

Krievijas drāmas trešais cēliens

Aizvadīta nogurdinoša nakts Kremlī, kuras laikā bloka «Demokrltiskā Krievija» deputāti gaidīja sava favorīta Borisa Jelcina uzvaru cīņā par KPFSR Augstākis Padomes prlekšsēdētāja posteni. Taču, kā zināms, ne pirmajā, ne otrajā kārtā sacensībā ar PSKP Krasnodaras novada partijas komitejas pirmo sekretāru I. Poloskovu Jeļcinam neizdevās gūt uzvaru.

Pirmdien viss sākās no jauna. Atkal tika izvirzīti kandidāti AP priekšsēdētāja amatam. Atkal — kandidātu atbildes uz deputātu jautājumiem, šoreiz tika izvirzīti deviņi cilvēki. Taču viens no viņiem — ģenerālpulkvedis Dmitrijs Volkogonovs — jau atteicies balotēties. Toties KPFSR MP priekšsēdētājs, PSKP CK Politbiroja locekļa kandidāts A. Vlasovs toreiz nolēma parādīt savu «cīnītāja» raksturu, par ko Krievijas deputāti jau ļoti daudz dzirdējuši. Tūlīt pēc Jeļcina viņš uzstājās ar izvērstu rīcības programmu. Plašais raksts, kas publicēts laikrakstā «Pravda» un veltīts Aleksandram Vlasovam un apstākļiem, kas likuši viņam atsaukt savu kandidatūru iepriekšējā vēlēšanu kārtā, liecina, ka Vlasovs nodrošinājis augstāko varas ešelonu atbalstu. Droši vien mūsu acu prieksā veikli nospēlēja izrādi.

Taču kongress joprojim ir «pašmata» situācijā. Nav nekādas garantijas, ka atteiksies balotētles I. Poloskovs. Nav nekādas garantijas, ka arī šajā situācijā A. Vlasovs šodien uzvarēs, bet tas nozīmēs, ka rīt viss vēlreiz sāksies no Jauna.

Pie viesnīcām Krievijas tautas deputitus sagaida maskaviešu pūļi. Lielākai daļai piketētāju rokās ir trīskrāsainie Krievijas karogi, Jeļcina portreti, kas bieti vien atrodas uz vienas planšetes ar akadēmiķa Saharova ģīmetnēm. Jau izveidojusies vesela kustība, kuras atbalstītāju nozīmītes rotā uzraksts «Jeļcins — tautas prezidents». Daudzi deputāti brīdina, ka, gadījumā, ja šodien netiks ievēlēts Jeļclns, valstī var izcelties nemieri, streiki, šo noskaņu pastiprina iedzīvotāju iespējamā reakcija uz ziņu par gaidāmo cenu paaugstināšanu. Jau šodien Maskavā produktus pārdeva tikai pilsoņiem, kas uzrādīja pases ar Maskavas pierakstu.

lespējams arī cits variants, ko jau balsotanas sākumā ierosināja KPFSR tautas deputāts Valentīns Cojs. Proti — mēģināt rast Izlīgumu starp «Demokrātiskas Krievijas» kandidātiem un aparātu. Acīmredzot aparāta pārstāvji vēl nav apzinājusies tāda kompromisa nepieciešamību, taču demokrāti to saprot aizvien skaidrāk, tādā situācijā KPFSR Ministru Padomes priekšsēdētāja postenis varētu tikt piedāvāts kādam no vecajiem darbiniekiem. Taču tas noskaidrojās tikai vakarvakarā, kad apkopoja balsotanas trešās kārtas rezultātus.

Par vienu no populārākajām personām žurnālistu aprindās kļuvis PSRS un KPFSR tautas deputāts Nikolajs Travkins, kas vakar tika ievēlēts par Krievi|as Demokrātiskās partijas priekšsēdētāju, šai partijai lr spilgti izteikta antikomunistiska ievirze, un pēc savu līderu — Travkina un viņa vietnieku pasaules šaha čempiona Garija Kasparova un starpregionālās deputātu grupas atbildīgā sekretāra Arkādija Muratova — ieceres tai jākļūst par alternatīvu orgānizāciju PSKP. Tieši tāpēc to veidos uz antikomunistisku lozungu pamata, propagandējot PSKP atstumtanu no varas un izmantojot parlamentāras metodes. Iespējams, ka «Travkina partijas» dibināšanas konference ietekmēs spēku samēru «Demokrātiskās Krievijas» bloka ietvaros.

VITĀLIJS PORTŅIKOVS

(pa tālruni no Maskavas)

P. S. Apspriešanas laikā pleci kandidāti atteicis balotēties. Balsošanas biļetenos ierakstīti trīs uzvārdi — B. Jeļcins, A. Vlasovs un valsts kooperatīvā koncerna «Expa» valdes priekisēdttljs V. Cojs. Balsošana notiek šodien.