Deklarācijai — jā!

No Barikadopēdija

Deklarācijai — jā!

«... Mēs atbalstām Latvijas tautas gadsimtiem ilgo tieksmi atjaunot Latvijas Republikas neatkarību un brīvību ... Mēs — šīs zemes saimnieki, varam rīkoties un lemt, kā mums te dzīvot, tikai pati Latvijas tauta varēs izvest republiku no krīzes, kurā tautu iegrūda komandējoši administratīvā sistēma. Mums nav vajadzīgi norādījumi un aizliegumi no malas, mums ir svešas attiecības ar centru kā ar vecāko brāli...»

Šie vārdi, kas bija ierakstīti Krāslavas rajona iedzīvotāju mītiņā pieņemtajā rezolūcijā, kur bija izteikts atbalsts Latvijas Augstākās Padomes Deklarācijai par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, vislabāk ataino latviešu, krievu, baltkrievu, po|u, citu tautību cilvēku domas un cerības, kuri gadsimtiem ilgi dzīvo skaistajā Latgales zemē. 1990. gada 24. maijā viņi pulcējāt pilsētas parkā, lai izteiktu savu solidaritāti tautas vairākuma likumīgi ievēlētajai Latvijas Augstākajai Padomei.

LNK CK sekretārs, Latvijas tautas deputāts Druvis Skulte, Latvijas tautas deputāts Imants Geidāns, Latviešu strēlnieku padomes priekšsēdētājs Vilis Krūmiņš, PSRS tautas deputāts Ādolfs Ločmelis, Krāslavas rajona patērētāju biedrības strādnieks Ivans Brenčs, rajona izpildkomitejas kultūras nodaļas darbiniece Nila Petunova un LNKP CK loceklis, rajona laikraksta redaktors Konstantīns Makņa runāja argumentēti, kaislīgi.

Notikušā mitina dalībnieki kategoriski norobežojās no partijas aparāta organizētajām akcijām, aicināja visus rajona iedzīvotājus vēlreiz uzmanīgi iepazīties ar visiem Latvijas Republikas Augstākās Padomes sesijā pieņemtajiem dokumentiem, kas nodrošina vienlīdzīgas tiesības visu tautību pārstāvjiem, kuriem Latvija nav tikai ģeogrāfisks jēdziens. Nosodot to cilvēku un spēku destruktīvo rīcību, kas lestājas par nodzīvojušās sistēmas saglabāšanu, mītiņa dalībnieki vienlaikus aicina visus rajona iedzīvotājus atturēties no pārsteidzīgiem lēmumiem, neļauties melu un dezinformācijas vilnim.

Deklarācija par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu Augstākajā Padomē pieņemta likumīgi, ar lielu balsu vairākumu, un mēs atbalstām šo latviešu tautas vairākuma vēlmes izpildes aktu — tāds bija mītiņa dalībnieku vienprātīgs viedoklis.

G. GONTMAHERS,

laikraksta «Ezerzeme» korespondents