Latvijas Republikas Augstākās Padomes aicinājums tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem

No Barikadopēdija

Latvijas Republikas Augstākās Padomes aicinājums tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem

Latvijas Republikas Augstāka Padome uzskata, ka tiesiskās kārtības un likumības nodrošināšanai jāvelta daudz lielāka vērība nekā līdz šim. Jau tuvākajos gados jāīsteno plaša tiesībaizsardzības iestātu reforma, kuras uzdevums ir paaugstināt šo iestaiu lomu un autoritāti sabiedrība, kardināli uzlabot to materiāli tehnisko nodrošinātību, paredzot šo pasākumu pilnīgu finansēšanu no republikas budžeta līdzekļiem.

Šo uzdevumu veikšanai būs nepieciešama milicijas, prokuratūras, tiesu un valsts drošības iestāžu darbinieku zināšanas un pieredze. Līdzšinēja darbība tiesībaizsardzības iestādēs, ja vien tā veikta likuma robežās, nevar būt par pamatu darbinieku tiesību ierobežošanai. Piemērotība ieņemamajam amatam nosakāma, vadoties nevis no tautības, politiskas pārliecības vai piederības partijai, bet gan no profesionālās sagatavotības. Vienlaikus jāīsteno tiesībaizsardzības iestiiu sistēmas depolitizācija.

Latvijas Republikas Augstāka Padome un valdība veiks pasākumus tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku materiālo un sadzīves apstākļu uzlabošanai, ņems vēra iepriekšējo darba stāžu pensiju aprēķināšanai, nodrošinās reālu palīdzību valsts valodas apgūšanā.

Latvijas Republikas Augstāka Padome aicina visus tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekus stiprināt Latvijas Republikas valstisko neatkarību, savā darbībā stingri vadīties no Latvijas Republika spēkā esošajiem likumiem, nodrošināt sabiedrisko kartību, nepieļaut provokācijas un ļaunprātību.

Riga 1990. gada 4. maijā

Latvijas Republikas Augstākas Padomes vārdā Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs

A. GORBUNOVS