IVARA GODMAŅA POLITISKAIS KOMENTĀRS

No Barikadopēdija

1990. GADA 4. APRĪLĪ

Sēdes pirmais darba kārtības jautājums bija dokumenta projekta — Augstākās Padomes lēmuma par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu — sagatavošana pirmajai sesijai. Tas ir pats galvenais politiskais jautājums. Mēs tagad atrodamies kaut kur pa vidu — Lietuva ir pieņēmusi savu variantu, Igaunija — savu. Lietuva ir atjaunojusi Lietuvas Republiku. Igaunija ir pasludinājusi, ka ir uzsākta Igaunijas Republikas atjaunošana «restituccio ad integritas».

Patlaban mūsu projekts līdzinās Lietuvas variantam, lai gan pretstatā Lietuvai mēs neradām jaunu pagaidu pamatlikumu, bet gan izmantojam tās LPSR Konstitūcijas daļas, kas nav pretrunā ar Latvijas Republikas atjaunošanas ideju. Vairums deputātu, kas runāja frakcijas sēdē, atbalstīja šo projektu, tomēr izskanēja arī viedoklis par tā saukto minimālo variantu, kas līdzinātos Igaunijas variantam un paredzētu pārejas posmu. Politiskās situācijas turpmākā attīstība gan Igaunijā, gan Lietuvā, gan arī pie mums ietekmēs frakcijas galīgā lēmuma pieņemšanu.

Esam nodibinājuši darba grupu, kas sagatavos likumprojektus par Latvijas Republikas pilsonību, par nosacījumiem, kā Latvijas iedzīvotāji var kļūt par Latvijas Republikas pilsoņiem, kā arī par PSRS pilsoņu tiesībām republikā. Tātad tiem, kas negribēs kļūt par Latvijas Republikas pilsoņiem. Tieši likums ir jāpieņem pirmajā sesijā, nevis kāds emocionāls aicinājums.

Mēs gribam arī panākt, lai strādātu visi AP deputāti, — tas ir ļoti būtiski! Veidojam pastāvīgas komisijas, kas ir reāls darba orgāns un avots, no kura nāk likumdošanas iniciatīvas. Ir arī komisija, kas nodarbojas ar AP, vadības un aparāta struktūras veidošanu. Precizējam priekšsēdētāja, vietnieka un citu amatpersonu uzdevumus. Ir darba grupa, kas izstrādā reglamentu, kā arī grupa, kas nodarbojas ar ekonomisko likumu sagatavošanu. Strādājam ļoti intensīvi, . lai sagatavotu deputātus sesijai, — vairākas komisijas un darba grupas strādā katru dienu. Esam ievēlējuši komisiju koordinētājus un to vietniekus, kas ap sevi pulcē deputātus, kuri varētu darboties komisijās, un izstrādā šo komisiju darba virzienu.

Galvenais princips — lai pirmajā sēdē nebūtu neviena deputāta, kas nezinātu, kas darāms.

Tika aplūkota politiskā platforma sarunām ar Maskavu. Šo platformu bija izstrādājusi komisija. Frakcijai tā principā bija pieņemama. Tas šobrīd ir viens no vissvarīgākajiem jautājumiem, sarunām jāsākas pēc iespējas drīzāk, un mēs tām esam gatavi.

Vēl — ievēlējām Jāni Kinnu par frakcijas priekšsēdētāja vietnieku. Viņš pārstāv jaunsaimnieku strāvojumu frakcijā. Nākamajā frakcijas sēdē ievēlēs vēl vienu vietnieku, kas frakcijas vadībā pārstāvēs mēreno strāvojumu.

Drīz nākotnē rīkosim preses konferenci, lai tauta gūtu labāku ieskatu par mūsu darbību.

LTF INFORMĀCIJAS CENTRS