Prese zem preses

No Barikadopēdija

Vairāki laikraksta «Ļeņingradskaja pravda» pasūtītāji iesūdzējuši tiesā partijas Ļeņingradas apgabala un pilsētas komitejas.

Par to Ļeņingradas pilsētas padomes sesijā paziņoja Žurnālistu savienības Ļeņingradas organizācijas valdes priekšsēdētājs, PSRS tautas deputāts A. Ježeļevs. Viņš aicināja deputātus apturēt partijas orgānu nelikumīgos lēmumus par pārmaiņām Ļeņingradas preses un citu masu informācijas līdzekļu struktūrā.

Vēl pavisam nesen pilsētā virmoja kaislības sakarā ar atjaunoto žurnālu «Ļeņingrad», jo partijas apgabala komiteja atņēma Ļeņingradas Rakstnieku savienībai likumīgās izdevēja tiesības, žurnālu nododot pilsētas izpildkomitejai. Un tā pat nepainteresējās, vai pilsētas vara priecājas par dāvanu un ir ar mieru to pieņemt. Izpildkomiteja atteicās no piedāvājuma.

Pirms apgabala un pilsētas padomes sesijas PSKP apgabala un pilsētas komitejas birojs nolēma laikrakstu «Ļeņingradskaja pravda» atstāt partijas apgabala un pilsētas komitejas rīcībā, laikrakstu «Večerņij Ļeņingrad» iekļaut Ļeņingradas pilsētas padomes bilancē, bet apgabala tautas deputātu padomei ierosināja izveidot jaunu iknedēļas avīzi.

Laikā, kad tiek norobežota padomju un partijas darbība, ir jārisina jautājumi par masu informācijas līdzekļu piederību, bet to nedrīkst darīt bez abu ieinteresēto pušu viedokļu uzklausīšanas.

Pašlaik Ļeņingradas partijas orgānos tiek izskatīt jautājums par «Ļeņizdata» statusa maiņu. Ir ierosināts to nodot tiešā PSKP CK lietu pārvaldes pakļautībā. Piebildīšu tikai to, ka runa ir par izdevniecību, kas kādreiz piederējusi Petrogradas padomei.

V. ŅEVEĻSKIS («Izvestija»)