Atklātā vēstule

No Barikadopēdija

Atklātā vēstule

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājam Anatolijam Gorbunovam

Jūsu ievēlēšanu Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētāja amatā uzskatām par likumīgu republikas demokrātisko spēku pārliecinošu uzvaru. Ar drošu pārliecību atbalstām pieņemto deklarāciju «Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu». Apliecinām, ka šo Brīvības dienu gaidījām ilgi, un esam priecīgi, to sagaidījuši. Izsakām lielu pateicību Augstākās Padomes deputātiem, kas ar savu pārliecinošo «jā» Deklarāciju pieņēma 4. maijā. Diemžēl republikas parlamentā nav neviena Daugavpils deputāta, kas pārstāv pilsētas pamatiedzīvotājus, mazākumtautības un latviešus. Savu nostāju deputāti apliecināja, nepiedaloties Neatkarības deklarācijas pieņemšanā un valdības vēlēšanās. Neviens no Daugavpils deputātiem necentās saviem vēlētājiem izskaidrot Neatkarības deklarāciju, toties aktīvi aicina viņus uz politiskajiem streikiem un biedē cittautiešus ar bezdarbu, haosu un viņu tiesību diskrimināciju. Uzskatām, ka Daugavpils deputāti nav tiesīgi runāt visu pilsētas iedzīvotāju vārdā, jo par viņiem savas balsis atdevuši tikai 43% no visiem vēlētājiem. Ceram, ka Jūs un jaunā Augstākā Padome neļausit mūsu varasvīriem sarīdīt Daugavpilī dzīvojošās daudzās tautības citu pret citu un atdalīt Latgali no Latvijas. Tāpat neatstāsit bez uzmanības un novērtējuma Daugavpils vietējās padomes deputātu IV sesijā pieņemto lēmumu, kas Daugavpils teritorijā faktiski neatzīst jaunās Republikas valdības pieņemtos lēmumus.

Mēs, mītiņa dalībnieki, būsim vienoti un organizēti, īstenojot Latvijas Republikas neatkarības ideju, un izturēsim pārejas posma grūtības un sarežģījumus. Iestājamies pret mēģinājumiem destabilizēt politisko situāciju pilsētā un republikā, nosodām streiku organizētājus un uzskatām par savu personisko pienākumu pildīt Republikas valdības pieņemtos likumus.

Par apliecinājumu tam, ka republikas vadība neatstās Latgali vienu tās sarežģītajā politiskajā situācijā, varētu būt Jūsu piedalīšanās Latgales Dziesmu svētkos šāgada 26. un 27. maija.

Vēlam izturību un panākumus neatkarīgās un brīvās Latvijas labā!

Pieņemts Daugavpils pilsētas mītiņā

1990. gada 17. maijā