Latvijas Komunistisko partiju vadītājiem Ivaram Ķezberam un Alfrēdam Rubikam

No Barikadopēdija

Cienījamie līderi!

Notikumi sakarā ar «Rīgas Balsi» daudzus Preses nama darba kolektīvus padarījuši nervozus, kā žurnālisti, tā arī tipogrāfijas strādnieki katru nākamo dienu sagaida nelāgu nojausmu pilni. Diskusijas ap Preses namu nerimstas, sabiedrībā dzimst arvien jaunas baumas un izdomājumi.

Kā nesen dzimušās Preses nama Apvienoto darba kolektīvu padomes priekšsēdētājs aicinu jūs abus, lai mazinātu spriegumu ne vien Preses namā, bet arī sabiedrībā, pirms vēl nav pieņemts likums par presi, nākt klajā ar kopīgu aicinājumu arī citām sabiedriskām organizācijām izmantot Preses nama tipogrāfiskās jaudas un intelektuālos spēkus, lai vispretrunīgākos viedokļos un nesamierināmos strīdos uzvarētu neapšaubāmi fakti, neapgāžami argumenti, pārliecinoši vārdi, nevis spēka spiediens, birokrātisks lēmums, kura dēļ rodas ķīviņi par to, kas ir Preses nama īstais saimnieks.

Tā kā šie strīdi pašlaik šķel darba kolektīvus, varbūt jūs varētu ierosināt sasaukt visu izdevēju demokrātisku «apaļo galdu», lai pārrunās varētu vienoties par reālajām iespējām.

Ļoti iespējams, ka reprezentatīvs «apaļais galds» varētu pašreizējo neizpratni pārvērst konstruktīvā dialogā.

Mūsu Latvijas patiesi demokrātiskas nākotnes vārdā, jūsu abu vadītajām partijām, pašlaik visvairāk pieredzējušām politiskām struktūrām, vajadzētu rādīt priekšzīmi daudziem jauniem un pagaidām nepieredzējušiem politiskiem spēkiem spējā ieklausīties citādi domājošo viedokli.

Cerībā, ka mani ierosinājumi jūs ieinteresēs —

ANDRIS JAKUBĀNS,

Preses nama Apvienoto darba kolektīvu padomes priekšsēdētājs