Aicinājums pasaules valstu valdībām

No Barikadopēdija

Aicinājums pasaules valstu valdībām

Mums ir tas prieks darīt Jums zināmu Latvijas Augstākas Padomes 1990. gada 4. maija Deklarāciju. Ar šo soli Latvija nostājas blakus savām likteņa māsām Lietuvai un Igaunijai, sākot savu valstiskās neatkarības de facto atjaunošanu.

Mes lūdzam Jūs atbalstīt Latvijas tautas centienos pēc savas valsts pilnīgas neatkarības atjaunošanas un sniegt Jaunajai Latvijas Republikas valdībai vispusīgu morālu, diplomātisku un, iespējams, arī materiālu atbalstu. Mēs lūdzam Jūs izlietot visu savu starptautisko autoritāti, lai pārliecinātu PSRS valdību sākt līdztiesīgas sarunas ar Latvijas Republikas valdību par abu valsta savstarpējo politisko, saimniecisko un tiesisko attiecību noregulēšanu.

Mēs esam pārliecināti, ka Baltijas valstu jautājums ir starptautiska problēma, kas ieņem svarīgu vietu visas Eiropas politisko problēmu kopumā. Mēs tāpēc aicinām Jūs piedalīties šā Jautājuma risināšanā un atbalstīt Baltijas turpmākā statusa izskatīšanu 1990. gada Eiropas Drošības un Sadarbības konferencē. Mēs uzskatām, ka demokrātisku Baltijas valstu, ari Latvijas Republikas neatkarības atjaunošana atbilst demokratizācijas tendencēm visā Austrumeiropa un ir visu Eiropas valstu drošības un sadarbības interesēs.

Mēs vēlamies uzturēt labas partnerattiecības gan ar Padomju Savienību, gan ar citām pasaules valstīm un aicinām sākt dialogu un sadarbību ar Latvijas Republikas valdību.

Mēs ceram uz Jūsu atbalstu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes vārdā

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs

Rīgā 1990. gada 4. maijā

A. GORBUNOVS