Deklarācija

No Barikadopēdija

Deklarācija

SAKARĀ AR PSRS PREZIDENTA M. GORBAČOVA PILNVARĀM, VIRSOTŅU KONFERENCE TIEKOTIES AR ASV PREZIDENTU DŽ. BUŠU 1990. GADA MAIJĀ UN JŪNIJĀ VAŠINGTONĀ

Balstoties uz Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautu nesatricināmo gribu, kas pausta triju Baltijas valstu Augstāko Padomju likumdošanas aktos, mēs paziņojam, ka 1939. gada 23. augustā Padomju Savienība un Vācija noslēdza Molotova un Ribentropa paktu un parakstīja papildprotokolus, kuri noziedzīgi sadalīja Centrāleiropu starp abām lielvalstīm atbilstoši to interesēm un iekļāva Igaunijas Republiku, Latvijas Republiku un Lietuvas Republiku Padomju Savienības interešu sfērā. Pēc iepriekšminēto lielvalstu politiskā darījuma Padomju Savienības karaspēks 1940. gada 15.—17. jūnijā okupēja trīs Baltijas valstis un pēc tam tās varmācīgi iekļāva Padomju Savienībā. Demokrātiskās valstis nekad nav de iure atzinušas šo agresiju.

Tas nozīmē, ka Igaunijas Republika, Latvijas Republika un Lietuvas Republika joprojām pastāv.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautas ir atkārtoti izteikušas savu nelokāmo un stingro gribu atjaunot demokrātiju, valstisko neatkarību un konstitucionālos institūtus, kas tika iznīcināti divu totalitāro varu politiskā darījuma dēļ. Triju Baltijas valstu Augstākās Padomes ir pasludinājušas par spēkā neesošām deklarācijas par iestāšanos Padomju Savienībā, kas tika pieņemtas padomju militārā spiediena dēļ, un ar lielu balsu vairākumu ir pieņēmušas lēmumus atjaunot (restitutio od integrum) Lietuvas Republiku (1990. gada 11. martā), Igaunijas Republiku (1990. gada 30. martā) un Latvijas Republiku (1990. gada 4. maijā).

Ņemot vērā triju Baltijas valstu brīvi ievēlēto likumdošanas orgānu lēmumus, parakstītāji uzskata par nepieciešamu uzsvērt, ka:

1) Igaunijas Republika, Latvijas Republika un Lietuvas Republika deklarē, ka PSRS prezidentam nav juridisku tiesību pārstāvēt tās, virsotņu konferencē tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Vašingtonā. Jebkurš tur parakstīts līgums Baltijas valstīm nebūs saistošs;

2) Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas valdības neatzīs jebkādus pienākumus val norunas, kas attiecas uz Baltijas valstīm un kas izrietētu no divpusējiem līgumiem, kurus abas lielvalstis parakstītu virsotņu konferencē Vašingtonā;

3) trīs Baltijas valstis apsveiks vienošanos starp ASV un PSRS, kas palīdzēs Baltijas valstīm atjaunot savu valstisko neatkarību un likvidēt kopš otrā pasaules kara palikušas neatrisinātās problēmas un tādējādi radis pamatu ilgam un stabilam mieram.

Šī deklarācija parakstīta Rīgā saskaņā ar līgumu starp Baltijas valstīm, kas tika noslēgts Ženēvā 1934. gadā, reģistrēts Tautu Savienībā un atjaunots Tallinā 1990. gada 12. maijā.

LENARTS MERI, Igaunijas Republikas ārlietu ministrs,

JĀNIS JURKĀNS, Latvijas Republikas ārlietu ministrs,

AĻĢIRDS SAUDARGS, Lietuvas Republikas ārlietu ministrs

1990. gada 26. maijā