PSRS prezidenta padomes locekļiem, akadēmiķiem J.Osipjanam, J. Primakovam, S.Šataļinam, A. Jakovļevam

No Barikadopēdija

Jūs kā PSRS Zinātņu akadēmijas un vienlaikus — visas padomju zinātnieku sabiedrības pārstāvji esat iekļauti nule izveidotajā Prezidenta padomē. Tas ļauj cerēt, ka nākotnē valstij vitāli svarīgu lēmumu pieņemšana daudz lielākā mērā nekā līdz šim balstīsies uz zinātnisku analīzi un attīstības tendenču prognozēšanu.

Novēlot jums panākumus šajā atbildīgajā darbā, uzskatām par nepieciešamu pievērst Jūsu uzmanību kādai ārkārtēju satraukumu izraisošai tendencei, kas valda valstiskajā un sabiedrības domāšanā. Šīs tendences būtība ir impēriskā domāšanas stereotipa transformācijā — iepriekšējam «vecākā brāļa» mesiāniskajam sindromam ir tendence pārvērsties par apvainotā «lielā brāļa» kompleksu. Šis komplekss tiek izplatīts vismaz neapzināti, turklāt arī demokrātiskās aprindās. Labi pazīstamās konservatīvajās kustībās jau sākuši rasties jauni nacisma varianti.

Šā bīstamā procesa sekas ir Jums labi zināmie PSRS zinātnes potenciāla zaudējumi, ko izraisījusi emigrācija, kuras iemesls savukārt ir pieaugošais antisemītisma vilnis. Viegli prognozējamas ari citas šā procesa sekas — uz desmitiem gadu sabojātas attiecības starp «vecāko brāli» un patstāvību ieguvušajiem «jaunākajiem brāļiem».

Treškārt, mums draud arī vardarbības kulta eskalācija ar tās apokaliptisku iznākumu.

Izsakām cerību, ka Jūs saskaņā ar iespējām, ko paver Jūsu jaunie amati, veicināsit minētās bīstamās tendences neitralizāciju vismaz Prezidenta padomes līmenī. Uzskatām par nepieciešamu, kamēr vēl nav per vēlu:

1. Izbeigt demagoģiskās tēzes par savienoto republiku parādu Savienībai oficiālo propagandu.

2. Pārtraukt praktizēt padomju politikā un oficiālajā zinātnē diametrāli pretējas pieejas tautu nacionālās atbrīvošanās un pašnoteikšanās jautājumā atkarībā no tā, vai runa ir par ārzemēs dzīvojošām tautām, vai tautām, kas šodien dzīvo PSRS robežās.

3. Patlaban, kad oficiāli ir nosodīta Brežņeva agresija pret Čehoslovakiju, bet tas nav izdarīts Staļina veiktās Baltijas valstu okupācijas sakarā, vajadzētu vismaz atturēties no Vissavienības sabiedriskās domas apstrādes ar propagandas un dezinformācijas paņēmieniem no pagātnes arsenāla. Šeit domāti notikumi Lietuvā.

4. Izbeigt provokatorisku situācijas dramatizāciju sakarā ar Baltijas valstu patstāvības atjaunošanu, krievu un citu mazākumtautību stāvokli Baltijā.

5. Atteikties no beztiesiskajiem un bezperspektīvajiem mēģinājumiem piespiest Lietuvas un Igaunijas Augstākās Padomes atcelt savus nesenos lēmumus par valstisko patstāvību, kas izsaka tautas likumīgo gribu. PSRS prestižs neciestu, ja PSRS atzītu, ka Baltijas valstu problēma nav PSRS iekšējā lieta, bet gan problēma, kas radusies staļinisko noziegumu dēļ, un tā ir jārisina starptautiskā līmeni.

Šā aicinājuma kopijas tiek izsūtītas savienoto republiku Zinātņu akadēmijām un Zinātnieku savienībām, tāpat arī Igaunijas un PSRS centrālajiem laikrakstiem.

IGAUNIJAS ZA KOPSAPULCE

IGAUNIJAS ZINĀTNIEKU SAVIENĪBAS VALDE