Kad runā lielgabali

No Barikadopēdija
  • 21. janvāra rītā uz Maskavu aizceļoja PSRS Valsts FKSK priekšsēdētājam N. Rusakam un PSRS NOK prezidentam V. Smirnovam adresētas telegrammas, kurās Latvijas Republikas FKSK vadība paziņoja par savu lēmumu — sakarā ar ārkārtējo situāciju Baltijas valstīs un PSRS pakļautībā esošo bruņoto formējumu agresīvo rīcību, kura novedusi pie nevainīgu cilvēku upuriem, Latvijas sportisti pārtrauc līdzdalību PSRS čempionātos un PSRS izlasēs. Telegrammas ar tādu pašu saturu saviem kolēģiem PSRS sporta vadībā aizsūtīja arī vairāku Latvijas sporta veidu federācijas prezidiju pārstāvji.

Taču situācija dažādos sporta veidos nav traktējama vienādi. Bobslejisti, piemēram, runā kategoriski: "Zem PSRS karoga vairs nestartēsim nekad!", savukārt hokejistu lēmums formulēts: «Nespēlēsim līdz brīdim, kad situācija būs normalizējusies." Brīdī, kad Viļņas un Rīgas ielās līst asinis, par sportošanu nav ko domāt — tas nav diskutējams. Bet, lemjot par turpmāko līdzdalību jau aizsāktajās sacensībās, federāciju, komandu un atsevišķu sportistu lēmumus, protams, ietekmēs vesels apstākļu komplekss (perspektīvas PSRS čempionātā, iespējas ar tā starpniecību iziet starptautiskā arēnā, iespēja iziet pasaulē bez Maskavas ziņas utt.), jo profesionālam sportistam līdzdalība sacensībās galu galā ir maizes darbs.

  • Šajās dienās sarunās ar sporta sabiedrības pārstāvjiem Latvijas FKSK un LOK vadītāji allaž lika pie sirds izmantot brīdi, kad par Baltiju runā visā pasaulē, un vēlreiz vērsties pie starptautiskajām sporta veidu federācijām ar lūgumu izskatīt jautājumu par Latvijas federāciju atzīšanu. Uz Starptautiskās olimpiskās komitejas mītni Lozannā nosūtīta D. Šveicas un V. Baltiņa parakstīta telegramma:

"LOK un LR MP FKSK, cenšoties saglabāt olimpiskās kustības attīstību Latvijā un ņemot vērā izveidojušos ārkārtējo situāciju Baltijas valstīs, kad PSRS bruņotā spēka rezultātā iet bojā nevainīgi cilvēki Latvijā un Lietuvā, paziņo, ka Latvijas sportisti vairs nevar iekļauties PSRS sporta sistēmā, tādēļ esam spiesti atteikties no piedalīšanās PSRS čempionātos un PSRS izlases komandās.

Augsti god. Prezidenta kungs, lūdzam Jūsu atbalstu saglabāt Latvijas sportu un vēlreiz izskatīt iespēju atjaunot Latviju Starptautiskajā olimpiskajā komitejā, pārskatīt SOK nostāju par to, ka Latvijas sporta federācijas var tikt uzņemtas starptautiskajās federācijās tikai pēc politiskās situācijas atrisināšanas.

Lūdzam Jūs veicināt Latvijas un citu Baltijas valstu atgriešanos olimpiskajā ģimenē, lūdzam Jūs atļaut patstāvīgām Latvijas un citām Baltijas komandām startēt Olimpiskajās spēlēs."

  • Ar nodomu izskaidrot situāciju un cīnīties par Latvijas uzņemšanu Starptautiskajā kamaniņu sporta federācijā uz Vinterbergu, kur pagājušās nedēļas nogalē risinājās no Siguldas pārceltais pasaules čempionāts kamaniņu sportā, devās Latvijas FKSK priekšsēdētāja pirmais vietnieks D. Znatnajs.
  • Latvijas labākie bobslejisti februāra sākumā dosies uz pasaules čempionāta norises vietu Altenbergā (Vācija), lai cīnītos par tiesībām startēt ar sarkanbaltsarkano karogu kaut vai pagaidām ārpus konkursa un reizē liegtu iespēju PSRS izlasei izmantot par mūsu līderu sponsoru līdzekļiem būvētos bobus. Ievadītas sarunas ar Kanādas latviešiem par iespējām atbalstīt patstāvīgu Latvijas bobsleja izlasi.
  • 23. janvārī Maskavā notika PSRS handbola federācijas prezidija sēde, taču jau pirms tās bija izlemts Rīgas "Celtnieka" liktenis. Par neierašanos uz 1. līgas spēļu posmu Ļvovā pret rīdziniekiem nekādas sankcijas lietotas netiks, zaudējumi nav ieskaitīti. Tiek meklēta iespēja aizvadīt šīs spēles (protams, tikai tad, kad «Celtnieks" varēs to darīt).

Savukārt Latvijas handbola federācijas prezidijs nolēmis ar PSRS federāciju sadarboties uz līguma pamata, neiekļaujoties tā sastāvā. Maskavas reakcija — pozitīva arī šoreiz.

  • Rīgas "Vārpas" audzēkne Natālija Kudrjavceva, kā zināms, spēlē Rostovas "Rostseļmaš" vienībā, kuras sastāvā pērn ieguva Eiropas kausu. Natālijas turpmāko rīcību izsaka viņa pati:

— 18. janvārī Rostovā vajadzēja notikt Eiropas čempionvienību kausa izcīņas atbildes spēlei ar Dānijas klubu "GOG Gudme". Dānietes neieradās, paziņodamas, ka ar PSRS komandām nespēlēs, protestējot pret militārajām akcijām Baltijā. Apzinos, ka šādā situācijā nedrīkstu spēlēt Rostovas klubā, kur atrodos tā sauktajā stažieres statusā. Atbalstu Latvijas Republikas FKSK nostāju.

***

  • ASV kalnu slēpotāji nepiedalās pasaules čempionātā kalnu slēpošanā, kas šajās dienās notiek Austrijā.
  • Iespējams, ka šogad nenotiks pasaules čempionāts daiļslidošanā. Rūpējoties par savu drošību, tajā acīmredzot nepiedalīsies ASV un Kanādas daiļslidotāji, bet bez viņiem nav jēgas rīkot šīs sacensības — tā paziņojis čempionāta organizācijas komitejas priekšsēdētājs.
  • Starptautiskā tenisa federācija uz vēlāku laiku pārcēlusi Deivisa kausa izcīņas maču starp ASV un Meksikas komandām.
  • Norvēģijas slēpotāji nepiedalīsies drīzajās sacensībās Eiropā un Amerikā.

***

Senajā Grieķijā olimpisko spēļu laikā karadarbība tika apturēta. Mūsdienās notiek otrādi — sports piekāpjas kara dieva Marsa priekšā…

Apskatu sagatavojuši

G. Keisels un A. Kreipāns